Dragi colegi, am o mica problema legata de cazul de incompatibilitate referitor la judecatorul care s/a pronuntat anterior cu privire la aceeasi cauza, dupa casarea cu trimitere spre rejudecare. In speta acelasi judecator s/a pronuntat pe exceptie, cauza a fost casata cu trimitere spre rejudecare, si acelasi judecator s/a pronuntat pe fond.
Intrebarea mea este daca este caz de incompatibilitate atata timp cat s/a pronuntat pe exceptie. V/as fi recunoscator daca mi/ati da o speta.MULTUMESC.
Nu exista incompatibilitate intrucitr s-a pronuntat pe exceptie si deci nu si-a spus parerea asupra fondului cauzei decit cu ocazia rejudecarii. Incerca sa gasesti spete similare pe site-ul ICCJ
Desi reglementarea e oabla (oblu, oabla = fara cotituri, abrupt, fara inconjur, fara ocol, direct) ...
(Art. 24. - (1) Judecătorul care a pronunţat o hotărâre într-o pricină nu poate lua parte la judecata aceleiaşi pricini în apel sau în recurs şi nici în caz de rejudecare după casare)
... adica nu face distinctie in privinta solutiei date de judecator (prin acea "o hotarare"). totusi doctrina (cautati prin tratate si ar trebui sa gasiti si note de subsol cu spete) spune ca nu exista incompatibilitate daca judecatorul s-a pronuntat pe cale de exceptie.
Explicatia fiind aceea ca numai judecatorul care s-a pronuntat pe fond ar putea, cu ocazia rejudecarii, sa pronunte aceeasi solutie, in timp ce judecatorul care s-a pronuntat pe exceptie n-ar mai putea sa admita din nou exceptia si sa pronunte aceasi solutie pentru ca ar incalca puterea de lucru judecat a hotararii instantei de control judiciar (ar pronunta o hotararea din nou susceptibila de casare).