avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG Statut si act constitutiv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG Statut si act constitutiv

Buna seara,

1. Va rog sa imi spuneti, daca in statut si act constitutiv nu sunt trecute niste activitati care se desfasoara deja intr-un ONG ce sanctiune exista pentru acest lucru, cine ar putea-o aplica ?

2. Statut vs. act constitutiv asociatie trebuie sa fie explicat aceleasi lucruri diferit ? Sau ce sfaturi oferiti in completarea acestor 2 lucruri la infiintare ONG ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:23, 21 Aprilie 2020
1. Daca vorbim de activitatile nonprofit. , Legea nu cere ca in Statut sa fie trecute si activitatile / mijloacele cu care ONG isi propune sa urmereasca atingerea scopului / obiectivelor si statutare. E insa o buna practica sa le treci, macar cu caracter exemplificativ sau generic.... Nu cred ca poate fi sanctionat un ONG ca nu a trecut expres anumita activitate / mijloc, in mod normal poate face absolut orice nu e ilegal si e necesar sau util pentru urmarirea scopului / obiectivelor statutare. Nu e nicidecum ca la 0peratorii economici, cand trebuie sa isi treaca in acte obiectul de activitate conform clasificarii CAEN si nu au voie sa desfasoare altceva decat ce se incadreaza in acele CAEN....

2. OG 26/2000 prevede expres care e continutul minim pentru statut si pentru Actul Constitutiv. Continutul se suprapune partial - in ambele scrie denumire, sediu, scop, durata de functionare, patrimoniu initial, lista membri... in schimb in actul cosntitutiv treci comonenta initiala organe de conducere ( si eventual de control) iar in statut nu, in schimb in statut detaliezi mijloace, membri ( la asociatii ), organizare, atributii si functionare diverse organe ale ONG-ului, patrimoniu, lichidare etc. Cititi OG 26 / 2000 pentru asociatii am scris explicatii detaliate aici [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rescriere statut asociatie 123456679 123456679 Bună ziua, conform noilor modificari din OG 26/2000 actul constitutiv este eliminat iar statutul va include si datele din actul constitutiv. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)
Modificari consiliu director car Alis07 Alis07 Buna ziua.Va rog o lamurire in urmatoarea situatie.Un CAR infiintat in anul 1999 in baza legii 21/1924 ,Leg 13/1972,deci cea de dinainte de aprobarea OG ... (vezi toată discuția)
Modificare cd si primirea de noi membri. PetruD PetruD Buna ziua Va rog sa ma lamuriti daca : 1- primirea unor noi membri intr-o asociatie infiintata conf OG 26/2000 trebuie consemnata prin act aditional la ... (vezi toată discuția)