Buna ziua, fratele meu are o problema legata de salarizare care suna asa : "Incepand cu iulie 2019 la firma la care lucrez au intervenit niste modificari: primim salariul pe card si calculul salariului s-a modificat. Din dispozitia patronului, acum ni se calculeaza salariul raportat la salariul pe ora si numarul de zile lucratoare din luna. Eu nu sunt platit pe ora, nu scrie nicaieri in contractul de munca asa ceva, scrie <salariu de baza lunar brut 3.600 lei> si sunt economist, program de 8 ore, fara sporuri, ore suplimentare, munca de noapte etc. Aceeasi problema o au toti colegii mei de la birouri, cu care am discutat intre timp. Pana in iulie 2019 luam salariul in suma fixa in fiecare luna, 2107 lei, acum e diferit. Problema e ca in unele luni am avut brutul mai mic de 3600 lei cat scrie in contract si, evident, am luat net mai putin decat 2107 lei cat trebui sa iau in mod normal. Pe lunile ianuarie-iunie am luat la fel, 2107 lei, din iulie am luat diferit. Raspunsul firmei a fost ca in unele luni am lucrat mai putine zile, in altele mai multe, deci am fost platit uneori mai putin, alteori mai mult decat media de 2107 lei pe care o luam inainte. Calculat pe anul 2019, totalul salariilor este acelasi, insa este legal ca in lunile cu zile mai putine sa mi se calculeze un brut mai mic decat cel de incadrare din contractul de munca? Nu am avut zile de concediu nici de odihna, nici de boala, care sa justifice modificarea brutului. Nu as fi observat aceasta situatie, pentru ca nu mi-am verificat valoarea salariului primit in cont, greseala mea, insa am cerut o adeverinta cu veniturile pe lunile iulie-decembrie 2019 pt accesarea unui credit si asa am observat. Pot reclama la ITM aceasta situatie, cerand sa se respecte, in fiecare luna, salariul din contractul de munca? Ce implicatii are la calculul contributiilor, pentru mine si firma?".
Cel mai recent răspuns:
friday_325 , utilizator
10:30, 12 Februarie 2020