avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari are voie sa mareasca pretul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari are voie sa mareasca pretul pentru m3 de apa calda ?

Asociatia de proprietari mi-a imputat pe luna decembrie 2019 in loc de 23 m3 de apa calda x12 lei m3 mi-au calculat 23 m3 apa calda x 18,45 lei pe motivatia ca: a fost raportat de catre toate apartamentele 185 m3 de apa calda iar factura venita era de 292 m3 de apa calda iar ei impart valoare facturi de 3422 lei la 185 m3 de apa calda si dupa inmultesc cu consumul raportat de fiecare apartament. Este corecta o asemenea baza de calcul ? eu unul ma consider inselat deoarece in loc de 276 lei a trebuit sa achit 424,35 adica 23x18.45 in loc de 23x 12 costul m3 de apa calda din acea luna din factura furnizorului de apa. Ce parere aveti ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:55, 12 Februarie 2020
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul,in inteleapta lui misiune nu a dispus reguli pentru repartizat consum utilitati
Se uziteaza 3 variante de calcul,care nu sunt perfecte si care pot genera dispute intre consumatori
~ Conținut șters la cerere ~
@Stoian Adrian2001,
Sunteti sigur ca 1mc de apa calda costa la dvs. 12 lei?
Stiti de ce intreb? Sunt administrator si tre' sa repartizez costurile la apa calda, proprietarilor care au ramas bransati la reteaua CET.
- 1 mc de apa rece costa 7.12 lei;
- incalzitul unui mc de apa rece este variabil, dar in general costa cam 9-10 lei/mc;
Asadar 1 mc de apa calda, la noi in localitatea Iasi, costa 16-17 lei.
Din acest motiv am intrebat.
Sunt de acord cu raspunsul oferit de catre @ StoJa, altfel cum, furnizorii asteapa ca facturile sa fie achitate, indiferent de ce reguli si regulamente se intocmesc la asociatii - cred ca sunteti de acord, da?
As mai adauga ceva, la noi, "diferentele" sunt trecute pe lista de plata, pe o rubrica separata. Daca diferentele sunt semnificative, cineva face gargara cu apa calda si nu o trece prin contor. Trebuie facute verificari de catre as. prop. + specialisti. Abuzurile trebuiesc sanctionate!
Succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Stoian Adrian2001 a scris:

Ce parere aveti ?


Indiferent de ce spun unii si altii de 3 metode, legea 196 /2018 prevede doar o singura metoda de a repartiza astfel de consumuri , care nu au putut fi masurate individual. Ele nu sunt neaparat pierderi, ci rezulta din neinchiderea bilantului pe apa calda, adica diferenta dintre ce intra prin contorul de bransament, minus suma consumurilor individuale.

Art.82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
(3)Modul de repartizare a cheltuielilor prevazute la alin. (1) se stabileste printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
@latka,

Desi in preambulul raspunsului ne aratati ca:
Indiferent de ce spun unii si altii de 3 metode, legea 196 /2018 prevede doar o singura metoda de a repartiza astfel de consumuri , care nu au putut fi masurate individual. Ele nu sunt neaparat pierderi, ci rezulta din neinchiderea bilantului pe apa calda, adica diferenta dintre ce intra prin contorul de bransament, minus suma consumurilor individuale.
In final, , art. 82 (3), ne spune ca: ...Modul de repartizare a cheltuielilor prevazute la alin. (1) se stabileste printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.

Adica, indiferent ce scrim noi pe-aici, pana la urma aceeasi Lege la care faceti referire spune ceva de un regulament, da?
Si noi ce batem la hadarag de cativa ani mocher? Nu faza cu regulamentul intern?
Adica, aceste "pierderi" pot fi si de alta natura - nu mai comentez, si nu pot fi repartizate prin singura metoda aratata de ali. 3 - de altfel, observati, trimiterea la regulament. Adica, daca nu era, nu se povestea...
Vreau sa zic ca pe acest forum, mai sunt unii care chiar cu aceste chestiuni se ocupa - si ne-am dat si noi cu parerea, adica explicam unor oameni care nu se ocupa de asa ceva, dar vor sa fie in cunostinta de cauza, daca tot este sa plateasca niste utilitati oferit prin as. prop.
Fara suparare!

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi pierderi apa ContSters189595 ContSters189595 1) Cum se calculeaza mai exact pierderile de apa pe CPI? am 72 mc apa rece +calda pierdere. supraf utila apt = 42.82; mc apa= 5.8; consum declarat 333; ... (vezi toată discuția)