avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager, in caz de executare silita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager, in caz de executare silita

Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu o posibila speta.
Persoana X detine un imobil, iar acesta urmeaza sa fie executat silit. Asupra imobilului persoana Y detine dreptul de uzufruct viager.

Intrebarea mea este:
In cazul in care imobilul se va vinde la licitatie, noul proprietar va avea drepturi depline asupra imobilului sau doar nuda proprietate. Caz in care persona Y va detine in continuare dreptul de uzufruct asupra imobilului, corect?

In publicatia de licitatie este mentionat: "Imobilul se vinde liber de sarcini."

Astept raspunsul dumneavoastra.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
Intreb_Avocat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Intreb_Avocat , utilizator 20:27, 11 Februarie 2020
Am gasit un potential raspuns, dar nu stiu daca este corecta interpretarea.
VIII. Stingerea uzufructului
d) Renunţarea la uzufruct
Punctul.3) Renunţarea la uzufruct poate fi şi tacită, în situaţia unei executări silite, când uzufructuarul va permite ca bunul primit în uzufruct să fie executat de un creditor al nudului proprietar.

Sursa: [ link extern ]
Uzufructarul are dreptul sa stea în acel imobil, tot restul vieții, indiferent cine este proprietarul.
Noul proprietar nu va avea dreptul sa pătrundă în casă cât timp trăiește uzufructarul.
Am inteles
Si daca imobilul este un teren intravilan? Uzufrucatarul are dreptul de a construi? Banuiesc ca raspunsul e da, avand drepturi depline de folosinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie dupa executarea silita marik0 marik0 Buna ziua, Am o intrebari referitoare la executarea silita. Daca s-au executat silit mai multe imobile ale lui x (in urma castigarii unor procese de catre ... (vezi toată discuția)