avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cu sarcini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cu sarcini

Doresc sa achiziționez un apartament care are sarcini pe el. Banca nu imi acprda credit din cauza aceasta.
Ce variate sunt legale ca sa se scape de sarcini.
- prima varianta persoana care are datoria de a plati sumele de bani catre celelalte persoane sa o faca si se rezolva, dar nu are posibilitati.
- a doua vatianta... un act notatial de împrumut a celorlalte persoane si ca a treia persoana isi va plati datoria, dar nu există increderea ca isi vor vedea banii si presupune timp, dat in judecata si nici o garantie ca isi vor vedea banii
- varianta de un cont comun unde se vor vira banii si sa nu se umble la cont fara acordul partilor, ei dupa viratea banilor vor merge impreuna la banca, cu actul notarial, avocat si isi vor scoate banii (dupa vanzare), impartindu-i conform actului notarial.
Si inca o nelamurire... banca chiar nu accorda credite ipotecare cand se judecă 3 parti pe cota cuvenita din apartament? Oricum sarcina dispare dupa achitatea sumelor cuvenite fiecatora...
Nu inteleg...
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: minca84 , utilizator 14:27, 13 Februarie 2020
Sau a patra varianta in care se incheie o promisiune bilaterala de vanzare (antecontract) in care se stipuleaza ca avansul se achita direct in contul persoanelor in favoarea carora este notata sarcina (sau in mana, daca suma totala nu depaseste 50.000 lei), in scopul radierii sarcinii.
Despre ce vorbim... e vorba de 13500€ la una, 9000€ la cealalta...

MihailZC a scris:

Sau a patra varianta in care se incheie o promisiune bilaterala de vanzare (antecontract) in care se stipuleaza ca avansul se achita direct in contul persoanelor in favoarea carora este notata sarcina (sau in mana, daca suma totala nu depaseste 50.000 lei), in scopul radierii sarcinii.

Vorbim despre faptul ca din variantele expuse de dvs:
- prima nu se aplica deoarece vanzatorii nu au disponibilitati banesti
- a doua, spuneti ca este lipsita de garantii - si nu este chiar asa, exista o garantie, dar una destul de slaba, imprumutatorii urmand a deveni creditori chirografari, deci fara o garantie speciala in favoarea lor
-a treia nu prea are fundamentare legala si mi-e greu sa cred ca o banca va accepta deschiderea unui cont escrow cu aceste indicatii, fiind destul de greu de demonstrat modul de indeplinire a conditiilor de eliberare a banilor - faceti o interogare in acest sens la banca si va veti convinge.
Vorbim totodata despre faptul ca varianta pe care v-am expus-o, antecontractul, va protejeaza cel mai bine, in sensul ca daca in termenul stabilit (2-3 saptamani, de exemplu) pentru perefectarea vanzarii, sarcinile nu sunt radiate si, deci, vanzare nu se poate efectua din cauza promitent-vanzatorului, dvs in calitate de promitent-cumparator aveti dreptul sa inscrieti in cartea funciara o ipoteca legala care sa va garanteze recuperarea sumelor achitate cu titlu de avanz. (daca apartamentul face mai mult decat soldul total restant la banca si avansul achitat la dvs, aveti certitudinea ca va recuperati acesti bani in cadrul unei executari silite sau, chiar ca adjudecati dvs imobilul, achitand fata de ceilalti ofertanti numai diferenta de pret peste datoria pe care o aveti deja impotriva debitorului). Cel mai probabil nu se va ajunge la asta cata vreme puteti sa achitati banii intr-un cont colector indicat de banca creditoare si nu in orice alt cont, la dispozitia vanzatorului.

Despre asta vorbeac. Daca dumneavoastra identificati o solutie mai buna, avand in vedere ca banca nu acorda creditul cata vreme sarcinile existente nu au fost radiate), va rog frumos sa o impartasiti.

Dumneavoastra despre ce vorbiti?
Ma scuzati! Nu am vrut sa se interpreteze gresit cand am scris "despre ce vorbim".... Ma refeream ca e vorba de o suma mare. Daca dispuneam de banii acestia nu ma mai bagam in credit. Pana la urma se gasise o soluție sa se faca separat un contract de împrumut intre ei si sa mearga sa radieze apartamentul de sarcini. Dar..... a aparut o alta solutie si l-au dat la cineva cu banii cash. Aia e nu a fost sa fie pe mine si am mai invatat ceva.
Va multumesc frumos!

MihailZC a scris:

Vorbim despre faptul ca din variantele expuse de dvs:
- prima nu se aplica deoarece vanzatorii nu au disponibilitati banesti
- a doua, spuneti ca este lipsita de garantii - si nu este chiar asa, exista o garantie, dar una destul de slaba, imprumutatorii urmand a deveni creditori chirografari, deci fara o garantie speciala in favoarea lor
-a treia nu prea are fundamentare legala si mi-e greu sa cred ca o banca va accepta deschiderea unui cont escrow cu aceste indicatii, fiind destul de greu de demonstrat modul de indeplinire a conditiilor de eliberare a banilor - faceti o interogare in acest sens la banca si va veti convinge.
Vorbim totodata despre faptul ca varianta pe care v-am expus-o, antecontractul, va protejeaza cel mai bine, in sensul ca daca in termenul stabilit (2-3 saptamani, de exemplu) pentru perefectarea vanzarii, sarcinile nu sunt radiate si, deci, vanzare nu se poate efectua din cauza promitent-vanzatorului, dvs in calitate de promitent-cumparator aveti dreptul sa inscrieti in cartea funciara o ipoteca legala care sa va garanteze recuperarea sumelor achitate cu titlu de avanz. (daca apartamentul face mai mult decat soldul total restant la banca si avansul achitat la dvs, aveti certitudinea ca va recuperati acesti bani in cadrul unei executari silite sau, chiar ca adjudecati dvs imobilul, achitand fata de ceilalti ofertanti numai diferenta de pret peste datoria pe care o aveti deja impotriva debitorului). Cel mai probabil nu se va ajunge la asta cata vreme puteti sa achitati banii intr-un cont colector indicat de banca creditoare si nu in orice alt cont, la dispozitia vanzatorului.

Despre asta vorbeac. Daca dumneavoastra identificati o solutie mai buna, avand in vedere ca banca nu acorda creditul cata vreme sarcinile existente nu au fost radiate), va rog frumos sa o impartasiti.

Dumneavoastra despre ce vorbiti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar radutacostel radutacostel buna ziua! se poate face un imprumut bancar pentru un apartament in care am platit prin vanzare cumparare la notar suma de 13500 de euro urmand pana la ... (vezi toată discuția)
Ipotecare apartament pt care exista promisiune bilaterala de vanz-cump cristiana11 cristiana11 in ianuarie 2008 a fost incheiat un antecontrc de vanz-cump pt un ap care la acel moment nu era finalizat nu avea cadastru promitenta vanz a declarat sub ... (vezi toată discuția)