Sau a patra varianta in care se incheie o promisiune bilaterala de vanzare (antecontract) in care se stipuleaza ca avansul se achita direct in contul persoanelor in favoarea carora este notata sarcina (sau in mana, daca suma totala nu depaseste 50.000 lei), in scopul radierii sarcinii.
Vorbim despre faptul ca din variantele expuse de dvs:
- prima nu se aplica deoarece vanzatorii nu au disponibilitati banesti
- a doua, spuneti ca este lipsita de garantii - si nu este chiar asa, exista o garantie, dar una destul de slaba, imprumutatorii urmand a deveni creditori chirografari, deci fara o garantie speciala in favoarea lor
-a treia nu prea are fundamentare legala si mi-e greu sa cred ca o banca va accepta deschiderea unui cont escrow cu aceste indicatii, fiind destul de greu de demonstrat modul de indeplinire a conditiilor de eliberare a banilor - faceti o interogare in acest sens la banca si va veti convinge.
Vorbim totodata despre faptul ca varianta pe care v-am expus-o, antecontractul, va protejeaza cel mai bine, in sensul ca daca in termenul stabilit (2-3 saptamani, de exemplu) pentru perefectarea vanzarii, sarcinile nu sunt radiate si, deci, vanzare nu se poate efectua din cauza promitent-vanzatorului, dvs in calitate de promitent-cumparator aveti dreptul sa inscrieti in cartea funciara o ipoteca legala care sa va garanteze recuperarea sumelor achitate cu titlu de avanz. (daca apartamentul face mai mult decat soldul total restant la banca si avansul achitat la dvs, aveti certitudinea ca va recuperati acesti bani in cadrul unei executari silite sau, chiar ca adjudecati dvs imobilul, achitand fata de ceilalti ofertanti numai diferenta de pret peste datoria pe care o aveti deja impotriva debitorului). Cel mai probabil nu se va ajunge la asta cata vreme puteti sa achitati banii intr-un cont colector indicat de banca creditoare si nu in orice alt cont, la dispozitia vanzatorului.
Despre asta vorbeac. Daca dumneavoastra identificati o solutie mai buna, avand in vedere ca banca nu acorda creditul cata vreme sarcinile existente nu au fost radiate), va rog frumos sa o impartasiti.
Dumneavoastra despre ce vorbiti?
~ final discuție ~