avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa certificat energetic la vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa certificat energetic la vanzare

Buna ziua! Azi am cumparat o casa la tara cu suprafata la sol de 67 mp. In contractul de v- c se specifica ca imi asum toate riscurile nedetinerii informațiilor cuprinse in certificatul energetic. Intrebarea mea este: care sunt aceste riscuri si daca este vreo problema daca nu am avut acest certificat la vanzare cumparare.
Cel mai recent răspuns: Lenuta Lenu , utilizator 15:09, 28 Martie 2023
Obligativitatea certificatului energetic la incheierea contractelor de inchiriere sau vanzare cumparare bunuri imobile a fost introdusa prin L nr 139/2013 pentru modificarea si completarea L nr 372/2005
La inchiriere sau vanzare bun imobil,proprietarul are obligatia legala sa depuna copie dupa certificatul energetic al bunului imobil
La incheierea documentului de vanzare cumparare bun imobil,vanzatorul are obligatia legala sa depuna certificatul energetic in original
Documentele de inchiriere sau de vanzare bunuri imobile incheiate in lipsa certificatului fiscal sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in instanta de catre partile in contract sau de catre terti
La data inregistrarii contractului de inchiriere sau de cumparare bun imobil,proprietarul detine obligatia legala sa depuna la autoritatea fiscala teritoriala copie dupa certificatul energetic
Documentul nu este necesar pentru o serie de cladiri printre care si casele cu suprafata mai mica de 50 mp

ynocentta a scris:

[quotDocumentele de inchiriere sau de vanzare bunuri imobile incheiate in lipsa certificatului fiscal sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in instanta de catre partile in contract sau de catre terti

Art. 1248, al 2, Cod Civil: (2) Nulitatea relativă poate fi invocată numai de cel al cărui interes este ocrotit prin dispoziția legală încălcată.

Nulitatea relativa nu poate fi invocata de catre terti iar vanzatorul nu isi poate invoca propria culpa. Prin urmare, dvs, cumparatorul sunteti singura persoana care are dreptul de a invoca nulitatea relativa (este discutabil daca mai puteti, din moment ce in contract ati declarat ca sunteti de acord cu vanzarea in aceste conditii si, practic, ati confirmat actul).
Se poate scoate la licitatie vanzare un spatiu care nu are carte funciara si lipsa certificat energetic?sau se poate face evaluarea spațiului fără aceste documente?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat energetic eurolight eurolight Buna ziua, Certificatul de performanta energetica este obligatoriu si in cazul vanzarii prin lichidator judiciar a unui imobil? A cui este obligatia de a ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa ContSters236635 ContSters236635 Vreau sa cumper o casa ,care e din lemn si totusi cand am scos certificatul de atestare fiscala de la primarie pentru casa respectiva scrie asa ;imobil lemn ... (vezi toată discuția)
Certificat energetic - obligatoriu sau nu prea ? tatutzul tatutzul bun gasit maine demarez procedurile de vanzare a apartamentului meu, si cautand documentatia necesara, am ajuns inevitabil la certificatul energetic ... ... (vezi toată discuția)