avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract vanzare-cumparare

Buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine inainte sa fac o prostie....am 22 de ani si nu prea are cine sa ma sfatuiasca,doresc sa achizitionez un imobil la mansarda,am incheiat un precontract cu proprietarul mansardei si am platit un avans de 500 euro,urmand ca in data de 21.12 sa ii achit 11000 euro (bani pe care el ii va folosi pentru construirea locuintei) urmand ca diferenta sa o achit cand primesc locuinta care acum este in stadiu incipient.Problema este ca,am incheiat un precontract scris de mana,in care am scris toate clauzele,pretul si termenul la care imi voi primii cheile locuintei,mai mult inainte de a semna actul,mi-a aratat un contrat de vanzare-cumparare prin care dumnealui era proprietarul terasei,si un tabel nominal cu semnaturile tuturor locatarilor prin care isi cedau partea ce li se cuvenea in schimbul reparatiilor la subsol,izolarii blocului si renovarii acestuia.Mentionez ca zilele trecute m-am intalnit cu un locatar sin acel bloc care imi spunea ca el nu a semnat nimic.Imi este teama sa nu dau banii si sa raman cu ochii in soare.Va rog sa imi spuneti ce acte ar trebui sa ii cer sa imi arate,si ce intrebari ar trebui sa ii pun?Mentionez ca proprietar este o persoana fizica,iar antecontractul l-am incheiat printr-o agentie imobiliara care insa nu a incheiat niciun contract de colaborare cu mine,si care nu a pus nicio stampila pe acest act,doar semnatura unui agent.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 08:04, 10 Decembrie 2009
In temeiul adagiului latin pacta sunt servanda , antecontractul de vanzare -cumparare (care poate fi incheiat chiar sub forma unui act sub semnatura privata )e legea partilor.
Asa incat , odata semnat de catre parti , acestea si-au asumat continutul contractului , si , pe cale de consecinta, trebuie sa respecte obligatiile ce le incumba.Altminteri , partea care e de buna credinta ( cum sunteti dumneavoastra , platind avansul ) se poate adresa instantei de judecata , in vederea mentinerii acestui antecontract si a pronuntarii unei hotarari judecatoresti ce tine loc de act de vanzare cumparare.

Sau poate sesiza instanta de judecata in vederea constarii si pronuntarii sanctiunii rezolutiunii acestui act , ca si cauza de ineficacitate .
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pentru mai multa siguranta, in contextul banilor ceruti pentru cumpararea acelei locuinte(mansarda nu este o locuinta!) recomandarea este de a merge la un notar public cu acel inscris sub semnatura privata, pentru a afla in plus si a completa ceeea ce nu te-ai priceput sa scrii in acel inscris sub semnatura privata. Altfel, ai sa regreti ca vei cumpara ceva cu un pret care prea mare, care nu este o locuinta pur si simplu ci doar o mansarda!
Cititi discutia despre mansardare din sectiunea "Asociatii de proprietari", poate ca veti gasi raspunsuri la ceea ce vreti sa stiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intelegere scrisa de mana cu martori dana.mica@outlook.com dana.mica@outlook.com Buna ziua, Doresc sa achizitionez o locuinta pe numele baiatului care va implini 18 ani in luna iunie 2020. Pentru aceasta vreau sa inchei o intelegere scrisa ... (vezi toată discuția)
Restituire avans precontract cumparare apartament francescaclara francescaclara Buna ziua ! Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pentru a recupera suma data drept avans in cadrul unui precontract de vanzare-cumparare ( pt un ... (vezi toată discuția)
Intabulare mansarda si antecontract vc simona_d simona_d Problema mea este urmatoarea: am incheiat in antecontract pt. cumpararea unei mansarde, am trecut in el clauze, penalitati etc., dar acesta antecontract nu a ... (vezi toată discuția)