Buna ziua! Am si eu o problema, si va rog frumos sa ma ajutati.
Bunica mea a decedat si avand un singur copil (tatal meu) care a decedat inainte de bunica mea (si bunicul a decadat) asa stiu ca nepotii (eu si sora mea) avem drept legal de a mosteni dupa bunica mea. Bunica mea n-a lasat nici testament nici contract de intretinere.
Fiica surorii bunicii mele si ea a depus cererea pt succesiune si declaratia ca accepta partea din mostenire cea ce i se cuvine, spunand ca a avut cheltuieli de ingrijire, de spitalizare si de inmormantare cu bunica mea. Eu si sora mea traind in strainatate nu am avut a relatie asa de "buna" cu bunica mea, dar stiu ca bunica a fost in stare buna, si verisoara a vizitat-o numai o data pe saptamana.
Noi am acceptat succesiunea pur si simplu in termen legal la un notar.
Si verisoara bunicii va prezenta la dezbaterea succesorala cea ce va avea loc saptamana viitoara.
Intrebarea mea este: ea, adica verisoara are drept sa mosteneasca ceva dupa bunica fara testament sau contract de intretinere sau numai nepotii au acest drept?
Se poate intampla ca in cazul in care "nu ne intelegem" cu verisoara la dezbatere succesorala, notarul sa nu-mi elibereze certificatul de mostenitor, sa suspendeze dosarul si sa ne trimite la judecata? Eu asa stiu ca daca exista clasa intai de mostenitor atunci exclude toate celelalte clase mai indepartate.
multumesc pt raspunsuri
buna ziua!
dvs in calitate de descendenti ai bunicii de gradul II inlaturati alte rude de la succesiune.
clasa I de mostenitori inlatura celelalte clase.
Verisoara dvs. probabil vrea ca din activul succesoral sa-si recupereze "cheltuielile" efectuate cu intretinerea si inmormantarea bunicii dvs. Ar mai exista si posibilitatea aparitiei vre-unui testament (posibil olograf).
Verisoara dvs. probabil nu stie ca dvs. si sora ati acceptat succesiunea de pe urma bunicii in termenul legal de 6 luni, si mizeaza pe acest fapt, pentru a intra in posesia mostenirii.Cred ca a incercat si ea, ce sa zic!
Mergeti la notar, si dupa primul termen, veti afla exact cum stau lucrurile.Daca apar "complicatii", reveniti cu intrebari.:)
sunteti bine informat . =D>
descendentii inlatura de la mostenire celelalte clase de mostenitori.
ca atare, in lipsa unui testament sau orice alt asemenea act, verisoara nu are vocatie succesorala la succesiunea bunicii dvs.
in cazul in care vor exista neintelegeri, nu cunoastem situatia exacta, va trebui sa investiti instanta cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral.
Verisoara stie ca eu si sora mea am acceptat succesiunea, si ea a depus o declaratie ca accepta mostenirea pt ca a evut "cheltuieli" cu bunica. Am fost la notar, la primul termen, ea nu s-a prezentat, spunand ca este bolnav.
Acuma urmeaza termenul al II-lea. Notarul asa mi-o zis ca inca in dosar nu s-a depus nici testament nici contract de intretinere, dar totusi daca nu ne intelegem la dezbatere, adica noi nu acceptam ca si ea are drept sa primeasca ceva, sau daca nu vrem sa platim aceste "cheltuielili" atunci va suspenda dosarul si vom merge la judecata. Nu inteleg. E posibil sau e legal sa faca asa ceva?
buna ziua!
am inteles acum.
aceste cheltuieli vor aparea la pasivul succesoral.activul net se va determina prin scadere din acti brut-cheltuieli= activ net ceea ce veti mosteni dvs si fratele.