avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... care este termenul legal pentru eliberarea actelor de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

care este termenul legal pentru eliberarea actelor de catre firma

Am lucrat la o firma ca lucrator comercial(gestionar) si intr-o zi au venit si au ridicat marfa explicand ca se inchide magazinul. mi s-a spus ca, daca vreau sa beneficiez de somaj, sa semnez cererea de preaviz si ca am incasat toate drepturile salariale ce mi se cuveneau. Au trecut 7 zile si eu nu am primit nici un act de la firma. intrebarea este ce pot sa fac?Ce conditii pot ei sa impuna pentru a nu beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: NEFERTITI HUNAM CAPITAL CONSULTING , Consultant resurse umane 16:52, 23 Decembrie 2009
Nu exista un termen legal pentru ca firma sa va elibereze documentele.
Termenul pentru depunerea dosarului la somaj este de 30 de zile de la desfacerea contractului de munca.
Presupunand ca v-au desfacut contractul de munca acum 7 zile, cu data din acea zi ( desi in contractul de munca sigur era prevazut si un termen de preaviz), ati mai avea 23 de zile sa depuneti actele.
Sfatul meu este sa mergeti la firma si sa solicitati decizia de incetare a contractului.

"Ei" nu pot sa va impuna nimic, mi-e teama ca deja v-au pacalit - daca ati semnat cumva cerere de demisie, in acest caz nu veti beneficia de somaj. Daca este asa, dupa ce luati decizia de la firma, spuneti-ne pe forum ce scrie pe ea ( in baza carui articol din Codul Muncii a fost desfacut contractul de munca) si va spunem daca v-au pacalit sau nu.
Nu am semnat cerere de demisie.Firma este din alt oras decat cel in care locuiesc eu.Am sunat la dep. resurse umane si mi s-a zis ca asteapta sa duca directorul de zona preavizul semnat si decizia de incheiere a activitatii. Mai astept pana saptamana viitoare.
In decizie scrie ca mi s-a desfacut contractul de munca avand in vedere reorganizarea societatii . Problema acum este alta si anume ca directorul de zona si-a insusit cartea mea de munca si invoca niste motive aberante deoarece nu doreste sa-mi dea cartea de munca.Cum pot sa-mi recuperez crtea de munca?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat cat mai repede posibil deoarece eu de pe 4 ianuarie semnez un contract de munca cu o firma si nu pot sa le predeau cartea de munca.
1. Conform Decretului 92/1976 (in vigoare si azi) nimeni nu are voie sa va retina carnetul de munca.
2. Faceti o sesizare la ITM si spuneti-le unde este carnetul de munca.
3. La viitorul angajator puteti sa mergeti si fara carnetul de munca. Dati o declaratie in care spuneti unde este si ca il veti duce dupa recuperarea lui.
Sunt cateva neclaritati in povestea ta:
- de ce sa semnezi tu o cerere de preaviz daca nu ti-ai dat demisia?! Esti sigura ca nu ai semnat de luare la cunostinta pe decizia de desfiintare a postului ?

- teoretic tu esti inca in preaviz; carnetul de munca se inchide dupa incetarea preavizului, deci n-ar avea ce sa caute (deja) la managerul de zona...

Pentru a recupera carnetul de munca iti sugerez sa iei legatura cu departamentul HR al firmei. Verifica daca l-au inchis si apoi solicita trimiterea acestuia prin curier rapid sau colet postal. Incredintarea carnetului tau de munca unui tert , fie el si dir zonal este ilegala. Da-le un termen in care sa-ti trimita carnetul adaugand ca dupa acest termen te vei adresa cu sesizare ITM-ului. Nu cred ca vor un control acum de sarbatori...Sunt sigura ca asa vei rezolva.

Bineintels ca s-ar putea sa existe anumite neregului in carnetul tau si de aceea tot amana predare lui, dar ... step by step. Intai sa recuperezi carnetul apoi vezi tu daca totul e OK sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Klarat Klarat Buna ziua, Asi dori sa-mi spuneti daca in conditiile date mai jos pot beneficia de ajutor de somaj: \"Avand in vedere reducerea volumului de comenzi si ... (vezi toată discuția)
Se poate da aviz de somaj la o gravida in luna a opta DOLCE_KYSS DOLCE_KYSS buna ziua ma numesc iuliana dobasu sunt in concediu prenatal de 30 zile . Am fost anuntata de firma unde lucrez sa ma duc sa imi semnez preavizul de somaj .Ce ... (vezi toată discuția)