Buna ziua, doresc sa va rețin o speța mai interesanta.
În anul 2015 am fost la un birou notarial pentru a ceda dreptul la proprietate aspra cotei indiviza la teren cu destinație stradă, deoarece așa am convenit cu cei de la primărie care au pavat strada.
Anul acesta 2020 am scos un CF de informare și eu nu mai apăream la poziția inițială, dar apare o poziție nouă unde apare domeniul privat al comunei.
Deci practic eu am semnat o declarație în 2015 care este autentificată în 2019, dar buletinul care apare pe declarație este cel care a fost valabil până în 2017 când l-am schimbat.
Cum se numește acest înscris în termeni juridici si ce trebuie sa fac să dovedesc că acest înscrie este un fals ?
Declaratia (prin care ati renuntat la cota dvs din dreptul de proprietate) nu se putea autentificat decat la momentul in care v-ati prezentat in fata notarului public - inteleg ca asta a fost in 2015 - deci numarul de autentificare trebuie sa fie din 2015. Din situatia descrisa ma gandesc ca declaratia nu a fost intabulata in cartea funciara decat in 2019- deci numarul din 2019 nu este al declaratiei ci al incheierii de carte funciara ,( ceea ce este normal, daca in 2015 nu exista cartea funciara pentru imobil)
Închirierea de autentificare este din 14.01.2019, înscrierea în CF s-a făcut în 25.01.2019.
Dar trebuia sa mai existe un parcurs legat de trecea din domeniul public în cel privat al comunei.
Nu putea sa facă o închiriere de autentificare a unei declarații din 2015 în 2019, pentru ca în acest timp dacă nu s-a făcut eu puteam să ma răzgândesc.
Ceva aici este forte putred, totuși ce pot sa fac în aceste condiții ?
Ok/. Mai exista si posibilitatea sa fie vorba de o eroare a celor de la OCPI care sa fi completat in mod gresit data incheierii declaratiei, se mai intampla.
Cel mai simplu este sa mergeti la OCPI si sa solicitati un exemplar conform cu originalul aflat in arhiva OCPI la dosarul acestei carti funciare. Daca si pe acesta este trecuta o data la care stiti ca nu v-ati prezentat la un birou notarial nu va ramane decat sa solicitati lamuriri de la notarul public care pretinde ca v-ati prezentat in 2019 in fata lui pentru autentificarea declaratiei.
Eu am scos din arhiva o copie a declarației autentificate care are data si numărul care apare in extrasul CF, nu este greșita data.
Notarul trebuie sa raspundă penal pentru astfel de faptă ?
In functie de natura erorii comise, poate raspunde penal sau disciplinar. Exista cazuri in care persoane straine se prezinta la notarul public cu carti de identitate falsificate. Daca aveti documentul in mana, contactati notarul respectiv pentru a afla ce s-a intamplat de fapt, inainte sa intreprindeti alte demersuri.