avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat sau țepar?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat sau țepar?

Bună ziua și bine v-am găsit.

Am o problemă destul de delicată la care nici acum n-am reușit să găsesc vreo explicație. De aproape 2 ani de zile am angajat un avocat să înainteze un proces civil împotriva unei instituții publice. Până acum, toate bune și frumoase. Am avut câteva întâlniri inițial, i-am dat dovezi, acte, șamd, cam tot ce era necesar pentru proces. Menționez că pe această persoană am cunoscut-o printr-un prieten care și-a început și el procesul, tot cu același avocat, pe aceeași temă. Și el l-ar fi găsit tot printr-o recomandare de la cineva apropiat, așa că am zis că trebuie să fie bun. Avocatul îl căutasem și era înregistrat în barou încă din 2001. Am zis că super fain, are experiență.

Fiind plecat în străinătate nu am avut foarte mult timp să stau pe capul lui, și o vreme bună l-am lăsat în pace având în minte ideea că-și face treaba. Însă în timpul respectiv în care eu nu am zis nimic, nu a zis nici el nimic. Așa că la un moment dat întreb eu, care e statutul procesului, dacă avem un număr de dosar, vreun termen, etc. Îi trimisesem vreo 2 mesaje la care nu primisem un răspuns, decât abia la fix o lună după ce i-am trimis al doilea mesaj. În mesaj și-a cerut scuze pentru că nu mi-a dat de știre, iar legat de proces, mi-a spus că mai durează, că acesta ar fi trecut de, citez, „faza preliminară”, după care a încercat să-și justifice inactivitatea. Bineînțeles că l-am crezut, ce altceva aș putea să fi făcut eu care nu cunosc procedura?

Bineînțeles, am mai așteptat. Știam că durează, dar la un moment dat se făcuse un an de când l-am angajat și eu încă nu primisem nimic. Nu tu un număr de dosar, nu tu vreo citație de la judecătorie, nimic. Prietenul meu, în aceeași situație.

Ne întâlnim iar. Bineînțeles, vorbe și nimic concret, doar niște termeni pompoși care mai mult te băgau în ceață. Însă ceva nu o să uit: a povestit de acea „fază preliminară”, iar în discuția noastră a pomenit de un termen preliminar. Curios din fire, am dat o căutare pe Google să văd despre ce e termenul ăsta preliminar. Ca să aflu că acest termen nici nu există într-un proces civil, ci doar când vorbim de un proces penal. Ok, am zis că poate e vreo procedură specială, cine știe, n-am studiat drept ca să știu și poate pe net nu sunt neapărat adevărate informațiile. Dar a fost primul moment în care atât eu cât și prietenul meu am intrat în dubii serioase. Nu aveam absolut nimic la mână, decât vorbele sale. Menționez că tot acest timp persoana asta era foarte greu de găsit, abia reușeam să ne întâlnim și atunci când o făceam era abia după câteva amânări. Îmi dădea efectiv programul peste cap dar pentru mine era foarte important acel proces așa că l-am făcut o prioritate.

Fiind din ce în ce mai mult în dubii, am fost cu acest prieten al meu personal la judecătorie să ne căutăm dosarele. Din păcate nu găsisem nimic, portalul accesibil de acolo era același pe care îl puteai accesa pe internet, ECRIS. Am întrebat cum de nu ne găsim dosarele și explicația a fost că dosarul ar fi secret (???) și că e respectată confidențialitatea.
Mă gândeam atunci, mno, ce puii mei, ce o fi așa secret la dosarul ăsta. Că doar nu ține de securitate națională. Dar naivi de fel, l-am crezut, amândoi, și am înghițit gălușca în continuare.

Însă recent am intrat din nou în legătură cu cineva care a căutat direct la registratura de la judecătorie și, surpriză (sau nu), nu a găsit nimic. De ceva timp până atunci i-am tot scris să-mi trimită ce avem în dosar, cu nr de rigoare șamd. Încă nimic, nici măcar un răspuns. Culmea, se întâlnise cu prietenul meu căruia i-a spus, când a întrebat de mine, că mi-ar fi trimis documentele pe e-mail. Nu am primit nimic. I-am trimis un mesaj încă o dată cu adresa mea de mail, și tot ce trebuia să facă era să dea un forward, dacă chiar mi-ar fi trimis documentele cerute. În acest moment nici nu știu ce să mai cred.

Apelez astfel la acest forum în primul rând să găsesc un răspuns, concret, de la cineva care studiază sau a studiat în domeniu, la întrebările: cum funcționează procedura de stare civilă, e una universală sau depinde de la caz la caz? Există sau nu vreo „fază preliminară”? Avocatul acesta e pe bune sau mă aburește? Și, oare, e ceva comun și cum aș putea să mă feresc de astfel de avocați? Dacă depun o reclamație la barou, am vreo șansă să fie soluționată, respectiv ce se poate face împotriva acestui avocat?

Chiar nu-mi explic motivul în spatele a ceea ce face. Nu a cerut o sumă mare de bani și poate că a crezut că cu timpul voi renunța, cine știe, deși am precizat destul de clar la început că acest proces este foarte important pentru mine. Prostia mea a fost că am semnat un contract la care nu am cerut o copie. Entuziast și încrezător la momentul respectiv, nici nu m-am gândit, dar e și asta o lecție pentru mine pe viitor.

Mulțumesc că v-ați răpit din timp să citiți atâta text. Vă doresc o zi liniștită.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
adam999, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 17:27, 19 Februarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista o procedura prealabilă care poate fi numită impropriu și faza preliminară,in fapt de la data introducerii acțiunii pana se acordă primul termen de judecată poate sa dureze și câteva luni.Prin 2013 cand a aparut această modificare la procedura civila în București a durat și aproape un an dar de atunci lucrurile s au reglementat.Sa treaca 2 ani este practic imposibil probabil nu a făcut nimic sau a depus acțiunea și a fost anulată.Ce obiect avea dosarul dvs ,in unele spete cu minori,punere sub interdicție nu sunt publice informațiile pe portal .Sfatul meu este sa-i faceti o notificare in scris trusă prin posta cu confirmare de primire prin care să-i cereți în mod ferm sa faca dovada demersurilor făcute,sa va spuna nr dosarului sub rezerva ca o sa-i faceti plângere la Barou.Desi acord circumstante colegilor deoarece am intalnit multe cazuri in care nemulțumirile clienților nu erau justificate în cazul dvs pare a fi TEAPA.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Vă mulțumesc pentru clarificări. Bine de știut că există o asemenea fază și în procesul civil și că poate există totuși un gram de adevăr în ceea ce spune, deși nu-mi mai fac speranțe că ar fi făcut ceva.

Obiectul dosarului este o simplă schimbare a unor acte de stare civilă, și nu are legătură cu minori, vreun divorț sau vreo anume punere sub interdicție. Nici măcar nu este o acuzare. Practic, nimic ce ar putea fi considerat „top secret” și ar avea vreun motiv atât de întemeiat să nu apară pe portal. Aș dori să vă mai întreb, avocații pot solicita ca anumite dosare să nu fie făcute publice, să spunem, din motive de confidențialitate? Sau oare să existe totuși dosarul... undeva? Dar și atunci, bănuiesc că nu ar fi fost făcut atât de secret încât nici măcar eu, cel care a înaintat acest proces, să nu-l pot găsi. Și probabil că atât eu cât și prietenul meu trebuia să fi primit vreo citație, sau ceva, prin poștă, nu?

Ce am uitat să precizez în mesajul original este că prietenului meu i-a dat un nr de dosar, însă unul aparent fictiv ce nu putea fi găsit pe portal. După cum probabil că știți, dosarele au un format specific, și anume: nr.dosar / indice judecătorie / an. Numărul dosarului am observat că este un număr incrementat, deci nu aleatoriu. Iar numărul pe care l-a primit el era unul ce nu avea sens, fiind un număr din 6 cifre (nu cred că au fost peste 700000 de dosare înregistrate într-un an?). Trecând peste, mai târziu primise un cu totul alt număr (ce putea fi găsit pe portal însă era pe alt nume?) și de acolo am început să avem bănuieli și mai mari că ne-ar trage pe amândoi pe sfoară. Inițial am crezut că poate a greșit nr, dar de 2 ori să faci asta mi se pare prea cusut cu ață albă.
Prietenul meu aparent avuse chiar 2 termene, unul în care avocatul cică l-ar fi reprezentat în absența lui, iar al doilea în care la început a fost vorba de martori după care, brusc, nu a mai avut nevoie de nimeni. Îi spune la un moment dat că a câștigat procesul, iar acum așteaptă redactarea care nu mai vine. Și știind că judecătorii nu tind să respecte acel termen limită (de 30 de zile parcă), am zis că sigur o să dureze mai mult să primească acea redactare, însă avocatul parcă din ce în ce mai mult se sfiază acum.
Practic din partea acestui avocat nu a existat nici un fel de transparență, niciodată nu ne-a spus concret, din proprie inițiativă „uite, am făcut asta și asta, urmează să fac asta” decât dacă trăgeam noi de limbă. Însă atunci când vorbea cu noi părea extrem de implicat și ne asigura mereu că totul e în regulă, iar noi ne-am lăsat vrăjiți de niște cuvinte. Ba chiar la ultima noastră întâlnire m-a asigurat că până în martie ar trebui să am și eu un verdict... însă ce verdict dacă eu nici acum nu am nimic?

Aș vrea să apelez la un alt avocat însă în momentul de față mi-am pierdut orice încredere. Și nici acum nu știu dacă noi chiar avem ceva deschis sau nu. Există un loc la judecătorie unde m-aș putea duce să aflu concret, de la un funcționar de acolo, să-mi arate, negru pe alb, dacă am vreun dosar deschis? Pentru că până acum toate informațiile pe care le-am primit sunt din auzite iar portalul online nu mă ajută. Și deși sunt destul de sigur acum că nu sunt false informațiile, încă nu-mi vine să cred că mi se întâmplă așa ceva. Nu știu despre prietenul meu ce crede, dar eu personal încă simt că nu m-am convins până nu-mi spune cineva, oficial, față în față, că eu chiar n-am nimic pe rol.

Urmează să iau în considerare și această notificare prin care intenționez să fac o plângere la barou. Să vedem ce urmează...



Salut . nu cred ca are rost vreo reclamatie la Barou...sa faci rau e f. usor. iarta-l .

Daca este vb. de un proces impotriva unei institutii..chiar daca ai pierdut termenul in care puteai introduce actiunea in contencios administrativ, poti relua procedura si vei intra iar in termen .
Vezi aici pe forum ca vei gasi oameni seriosi cu siguranta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, cei care au facut noul cod nu au stiut ce fac deoarece nu cred ca erau practicieni si au creat ceva ce a dus la o intarziere a proceselor la un mod incredibil.
Legea a fost data in ideea de a se accelera procesele...

Ca sa intelegeti mai clar, pe legea veche un proces se putea termina in cel mult doua luni, iar pe legea noua adesea nu se intampla nimic 6 luni.
Poate dura un an sau chiar mai mult aceasta faza de regularizare.

De.pilda, am.fost angajat intr-un caz in care 1 ani si doua luni nu s-a intamplat nimic concludent si de abia atunci era primul termen de judecata.Nu mi-a venit sa cred cand am mers la dosar sa il studiez.

In cazul dvs. trebuie stiut daca a deschis procesul sau daca nu l-a deschis.
Este greu de spus ce a facut avocatul respectiv.

Aveti si varianta de a plati un avocat care sa discute direct cu avocatul ca sa poata intelege exact ce a facut respectivul avocat.Nu cred ca v-ar costa mult avocatul pentru asa ceva si cred ca ar fi varianta cea mai rapida de a afla ce s-a intamplat in mod efectiv.
Avocatul angajat doar pentru aceasta operatiune juridica va putea sa va informeze corect si in cunostiinta de cauza dupa ce va trage propriile sale concluzii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
sau aveti varianta de a face plangere la barou … au trecut totusi 2 ani. La Registratura instantei se poate verifica dupa numele partilor daca exista un dosar inregistrat sau nu (daca pe portal nu ati reusit sa gasiti nimic) …. si, daca aveti bani, puteti apela si la un alt avocat … dar primul nu ar trebui lasat sa scape asa usor. Va deveni o practica generalizata daca dam toti dovada de atata "clementa"
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
Constantin Brancoveanu, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! În legătură cu un dosar în baza legii 10 cu retrocedarea. ... Sofden Sofden Bună ziua! În legătură cu un dosar în baza Legii 10 cu retrocedarea. Am luat legătura cu un avocat sa ma reprezinte. De vreo 3 luni de zile ma tot ... (vezi toată discuția)
Provocarea si eroare de fapt castordo castordo Speta: Un tip o hartuieste pe o fata, dupa voce tipa il confunda cu un coleg de clasa. Prietenul fetei il loveste pe acel baiat, si primeste celebrul 73 ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis Iulian111 Iulian111 Pe 02.04.2017 eram in masina cu un prieten, precizez ca era masina lui si ca nu avea permis. Am luat eu masina neștiind ca are numerele expirate, si stiu ca ... (vezi toată discuția)