avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de v-c - probleme cu facturarea în euro
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de v-c - probleme cu facturarea în euro

Bună ziua.Va rog sa ma lămuriți în legătură cu o situație.Am o firma de construcții și în 2017 am semnat un precontract cu un client pt vânzarea unei case.Am stabilit prețul în euro, mi-a dat un avans schimbat la cursul BNR din ziua aceea. Restul de preț am trecut ca se va achita la cursul BNR din ziua plății. Din cauza unor probleme cu terenul contractul de v-c s-a semnat la diferenta de un an de când s-a scris în precontract ca se preda casa. La semnarea contractului clientul a spus ca el nu îmi da dif la cursul BNR din ziua plății pt ca din vina mea s-a întârzia snarea contractului și ca el achita la cursul din ziua în care s-a semnat precontractul.

Este vreo problema ca i-am factura la cursul din ziua antecontractului deși în precontract se specifica altceva?

Si as mai avea o problema. Dacă e vreo problema ca atunci când am facturat pe fact nu am trecut cursul, am scris direct suma în lei.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:10, 2 Martie 2020
Ati putea intocmi un act adtional pt modificarea cursului,

Iar daca e vorba si de TVA se aplica reglementarile de mai jos.

Daca ati stablit pretul un euro in contract, atunci: (6) Pentru operațiunile în interiorul țării, dacă baza impozabilă este stabilită în valută, transformarea în lei se va efectua la cursul din data la care intervine exigibilitatea taxei, conform prevederilor art. 280, 281 și 282 alin. (1) și (2) din Codul fiscal.

Si la vz de imobile se aplica art 280 Cod fiscal, si ar fi trebuit :

(1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, în conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol.

(6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar. Prin excepție, în cazul contractelor care prevăd că plata se efectuează în rate sau al oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plății ultimei sume scadente, cu excepția contractelor de leasing, data livrării este data la care bunul este predat beneficiarului.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui apartament prin credit alex68 alex68 Va adresez rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Doresc sa vand un apartament, iar ofertele pe care le-am primit sunt, in general, de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, la incheierea unui antecontract de vanzare a unui ... Cristi Platon Cristi Platon Buna ziua, La incheierea unui antecontract de vanzare a unui imobil pretul este trecut in euro, insa nu se specifica la ce curs se va face plata in lei. ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa gabicont gabicont Buna seara am accesat credit prima casa valoarea imobil 40000 euro, credit prima casa se acorda in lei. Am primit acordul in 21 12.2015 de la fondul de ... (vezi toată discuția)