avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de v-c - prelungire termen predare imobil ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de v-c - prelungire termen predare imobil fără act act adițional

Bună ziua. Am o firma de construcții iar în 2017 am avut problema cu predarea unor case din cauza ca primăria M_a pus sa fac schimbare de PUZ după ce inițial mi-a dat autorizațiile de construcții. Clienții au înțeles, bineînțeles ca datele pt predarea caselor din antecontract au fost depășite.Casele fiind deja construit dar neputând face recepția, am lăsat clienții sa se mute in case. Când am făcut receptiile s-au semnat contractele finale.

E vreo problema ca nu am făcut act adițional cu prelungirea datei pt finalizarea casei? Menționez ca toți clienți au semnat contractele finale de v_c.

As mai avea o problema. La 2 case s_a mărit val contractului pt ca s_a predat casa la un stadiu mai avansat decat în precontract,fapt pe care l-am menționat în contractul final.
Unul dintre clienți pt diferența rămasă de achitat la semnarea contractului nu a mai vrut sa plătească la cursul BNr, pt a zis ca din cauza mea nu s-a terminat la timp și ca e plătește la cursul din ziua precontract ului, deși în precontract am stipulat ca diferența de preț se face la cursul din ziua plății.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,

Pentru prima intrebare, referitoare la lipsa unui act aditional pentru prelungirea perioadei de finalizare, aici depinde de clauzele contractuale inserate in cuprinsul contractului/antecontractului cu privire la posibilitatea de prelungire a termenului de finalizare, eventualele penalitati care se pot percepe, prelungirea termenului de finalizare ca urmare a intervenirii unui eveniment imprevizibil. In principiu, cumparatorii ar avea posibilitatea de a solicita acordarea penalitatilor de intarziere, cu sau fara semnarea unui act aditional de prelungire a duratei de finalizare. Eventual, daca renuntau la acest drept (dreptul de a solicita penalitati de intarziere) prin actul aditional, problema era rezolvata.

Pentru a doua intrebare, puteti solicita in instanta, obligarea cumparatorului la plata la cursul BNR de la data predarii efective, si sanse de castig sunt, insa, ii aduceti aminte de nefinalizarea la termen si astfel dansul va putea formula o cerere reconventionala pentru a solicita penalitati de intarziere.

In ambele situatii, eu nu o vad ca fiind o culpa dumneavoastra, nefinalizarea la termen, aspect care va va facilita oricare dintre demersurile descrise mai sus.

Discutiile sunt destul de ample si am incercat sa sintetitez pe cat posibil, sunt multe variabile care pot influenta cursul unui eventual litigiu.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire precontract vanzare-cumparare? ncris78 ncris78 Am semnat un precontract de vanzare-cumparare pentru o locuinta, cu achitarea apartamentului prin contractarea unui credit prin programul Prima casa. La ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c - probleme cu facturarea în euro sofia-mariaM sofia-mariaM Bună ziua.Va rog sa ma lămuriți în legătură cu o situație.Am o firma de construcții și în 2017 am semnat un precontract cu un client pt vânzarea ... (vezi toată discuția)