avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modernizari vs. reparatii art 51 L 196/2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modernizari vs. reparatii art 51 L 196/2018

"Art.51. - Adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acţiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparţinând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinţei comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiţia ca ea să fie conformă destinaţiei condominiului, cu respectarea legislaţiei în vigoare."

Dupa mine este unul dintre cele mai discutabile articole din lege in sensul ca fiecare are tendinta de a-l interpreta in propriul interes. Asa ca propun deschiderea acestui subiect cu interpretari si experienta personala a fiecaruia, astfel incat poate ajungem la o concluzie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
filip01, utilizator
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 05:21, 23 Februarie 2020
Pt a sparge gheta dau exemplul inlocuirii coloanelor AC, AR si canalizare.

De multe ori se inlocuieste, de dragul inlocuirii, de ex PVC cu PPR ? Nu este modernizare?!
Nu se repune nimic in starea initiala (markerul unei reparatii) pt ca starea este cea de functionalitate (nu are ce se repara). Singurul avantaj adus este cel de fiabilitate adica un parametru suplimentar ceea ce ar fi clar o modernizare.

Mai mult, poate fi vorba si numai despre perceptia asupra fiabilitatii. Adica si teava PVC si PPR rezista si 100 de ani. Dar instalatorii nu vor sa mai lucreze PVC datorita lipiturii cu codez care e pretentioasa si le mananca timpul. Astfel zic ca nu sunt fiabile. Dar au tinut deja 50 ani si vor mai tine 20 mai mult ca sigur.

Pe asta cum o tratam? Adica inlocuirea anticipata, inainte de a ajunge la stadiul de a necesita reparatii, a diferite elemente de constructie. In cazul mentionat vorbim de inlocuirea tevi de AR din PVC mult inainte de a-si fi trait traiul. De multe ori doar pt elanul administratorilor de mai face rost de un comision.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
filip01, utilizator
In speta nu este vorba despre propriul interes ci de votul majoritatii proprietarilor exprimat in adunarea generala care se presupune ca au discernamantul sa decida ce este bun pentru bunul mers al asociatiei si indepartarea situatiilor nedorite=inundatii,etc
Problema este: trebuie 66% voturi pentru sau nu?! Propriul interes poate sa fie evidentiat chiar de ocolirea acestei cerinte legale. Lasam presupunerile privind discernamantul, nu e mentionat nimc in lege si nici nu suntem tara nordica.
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
filip01, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparațiile din condominiu vor trebui votate de 2/3 din totalul membrilor asociației ? flory_mr flory_mr Vă rog pe toți forumiștii avocatnet.ro, să comentați un articol interesant din noua Lege nr. 196/2018: [quot]Art. 37. - (6) Modificarea instalaţiilor ... (vezi toată discuția)
Modernizarea condominiului (a clădirii asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor asociației respective. flory_mr flory_mr Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se ... (vezi toată discuția)
Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu ... andryzs andryzs Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu pentru lift, exista usi la fiecare etaj, dar fara motor si cabina etc.) va rog sa ... (vezi toată discuția)