avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modernizarea Condominiului (a clădirii Asociației) ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modernizarea Condominiului (a clădirii Asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor Asociației respective.

Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se moderniza sau pentru a se repara părțile comune, mai ales modernizarea și amenajarea clădirilor din Condominiu (care la A.P.71 nu poate fi legal constituit, fiind 9 blocuri și 28 de scări, fără a a fi vorba de proprietăți comune în sensul definiției legale din art. 2 - legal, ar fi mai multe Condominii) ?
Art. 51. - Adunarea Generală a Asociației de Proprietari hotărăște, cu acordul a 2/3 din numărul total al proprietarilor din Condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației Condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:26, 27 August 2019
Legiuitorul a lasat la latitudinea membrilor proprietari sa analizeze,sa hotarasca in cadrul adunarii generale asupra necesitatii executarii de reparatii la parti comune condominiu
Este un drept la latitudinea proprietarilor sa hotarasca prioritatile de reparatii si intretinere parti comune condominiu
Am înțeles eu bine, că orice lucrare majoră de modernizare a Condominiului, nu se poate face decât cu acordul a 2/3 din totalul proprietarilor din acel Condominiu ?
Dacă e așa, e belea mare pentru noii șefi ai Asociației noastre, pentru că nu vor strânge în veci minim 306 semnături pentru aceste lucrări !
Comentați obligațiile șefilor de Asociații cuprinse în articolul 39 din Legea nr. 196/2018:
„Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale Condominiului (...) se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai Asociației de Proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza Autorizației de Construire, cu respectarea legislației în vigoare.”

În acest caz, știind că e obligatoriu consimțământul prin vot dat de 2/3 din totalul membrilor proprietari ai Asociației, este ilegală orice lucrare care modifică construcția părților comune dintr-o Asociație compusă din mai multe blocuri fără proprietăți comune ?
Cum se vor aduna voturile a câteva sute de proprietari, în cazul Asociațiilor „mamut” (legea e valabilă pentru orice Asociație din România, mare sau mică, mai ales pentru A.P.71 Brăila, cu 458 de proprietari) ?
Dacă s-au finalizat acele lucrări, dar nu s-a făcut totul conform articolului 39 și a articolului 51 din Legea nr. 196/2018 (prin votul a 2/3 din totalul proprietarilor), cum putem acționa pentru recuperarea sumelor pe care le-am dat ilegal pentru acele lucrări care nu au avut consimțământul a 2/3 din proprietarii Asociației ?
Implicit, în acest caz trebuie reamintit și art. 51 din Legea nr. 196/2018, care arată că orice lucrare de reparații și de modernizare din cadrul oricărei Asociații trebuie să aibă consimțământul prin vot a 2/3 din totalul proprietarilor acelei Asociații (nu știu cum se vor putea obține minim 267 de voturi în cazul unei Asociații cu minim 400 de proprietari).
Legea nr. 196/2018, art. 51. - „Adunarea Generală a Asociației de Proprietari hotărăște, cu acordul a 2/3 din numărul total al proprietarilor din Condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației Condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.”

Astfel, nicio lucrare în cadrul Asociației nu poate fi inițiată decât dacă există acordul prin vot a 2/3 din totalul proprietarilor, lucrările trebuind să aibă și Autorizație de Construire pentru a fi legale.
Am putea să ne recuperăm în Instanțele de Judecată sumele date pentru acele lucrări care nu au avut acordul a 2/3 din totalul proprietarilor Asociației ?
Rog userii de pe Forumul avocatnet.ro să posteze ceva legat de subiectul următoarelor două articole din Legea nr. 196/2018, care par că OBLIGĂ CONDUCEREA ASOCIAȚIEI SĂ ÎNCEAPĂ LUCRĂRILE DE REPARAȚII ȘI DE MODERNIZARE A PROPRIETĂȚILOR COMUNE DOAR DACĂ AU APROBAREA PRIN VOT A A.G., CU MINIM 2/3 DIN
Conform Legii nr. 196/2018, art. 39 și 51, orice reparație sau modernizare în cadrul A.P.71 Brăila ESTE LEGALĂ DOAR DACĂ AU SEMNAT 2/3 DIN PROPRIETARII CONDOMINIULUI A.P.71.
Art. 39. - Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale Condominiului (...) SE FAC NUMAI CU ACORDUL A 2/3 DIN PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIAȚIEI, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza Autorizației de Construire, cu respectarea legilor.
Art. 51. - Adunarea Generală a Asociației de Proprietari hotărăște, cu acordul a 2/3 din numărul total al proprietarilor din Condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând MODERNIZAREA Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, CU RESPECTAREA LEGISLAȚIEI ÎN VIGOARE.

* DETALII: [ link extern ]
Pai ati aratat la alte postari ca stiti calea pe care trebuie s-o urmati ? Nu inteleg de ce trebuie sa urmarim saga asociatiei 71 din Braila pe zeci de topicuri.
1. Urmati sfatul care l-ati dat si altora ,apelati pe cale contraventionala la primarie pentru incalcarea art. 102/1/e, amenda minima 2500 RON Invocati neindeplinirea obligatiilor pe care le au membrii din conducerea asociatiei privind respectarea art. 39 si 51. Presupun ca sunt si acte doveditoare.
2. Daca organul constatator stabileste aceasta vinovatie si asociatia nu contesta, dati in judecata apoi asociatia si recuperati-va banii.

Alte discuții în legătură

Votul a 2/3 sau jumatate plus unu ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea on intrebare, daca ma puteti ajuta: Sunt sef de bloc si trebuie sa schimbam conductele de scurgere-canalizare de la subsolul blocului. ... (vezi toată discuția)
Ce implica iesirea din asociatia de proprietari in ceea ce priveste impunerea hotararilor aga? Slavescu Slavescu Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari strange semnaturi pt izolarea termica a blocului(4 etaje, 2 scari, 40 ap.). Din motive medicale, nu pot fi de ... (vezi toată discuția)