Comentați obligațiile șefilor de Asociații cuprinse în articolul 39 din Legea nr. 196/2018:
„Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale Condominiului (...) se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai Asociației de Proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza Autorizației de Construire, cu respectarea legislației în vigoare.”
În acest caz, știind că e obligatoriu consimțământul prin vot dat de 2/3 din totalul membrilor proprietari ai Asociației, este ilegală orice lucrare care modifică construcția părților comune dintr-o Asociație compusă din mai multe blocuri fără proprietăți comune ?
Cum se vor aduna voturile a câteva sute de proprietari, în cazul Asociațiilor „mamut” (legea e valabilă pentru orice Asociație din România, mare sau mică, mai ales pentru A.P.71 Brăila, cu 458 de proprietari) ?
Dacă s-au finalizat acele lucrări, dar nu s-a făcut totul conform articolului 39 și a articolului 51 din Legea nr. 196/2018 (prin votul a 2/3 din totalul proprietarilor), cum putem acționa pentru recuperarea sumelor pe care le-am dat ilegal pentru acele lucrări care nu au avut consimțământul a 2/3 din proprietarii Asociației ?
Implicit, în acest caz trebuie reamintit și art. 51 din Legea nr. 196/2018, care arată că orice lucrare de reparații și de modernizare din cadrul oricărei Asociații trebuie să aibă consimțământul prin vot a 2/3 din totalul proprietarilor acelei Asociații (nu știu cum se vor putea obține minim 267 de voturi în cazul unei Asociații cu minim 400 de proprietari).
Legea nr. 196/2018, art. 51. - „Adunarea Generală a Asociației de Proprietari hotărăște, cu acordul a 2/3 din numărul total al proprietarilor din Condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației Condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.”
Astfel, nicio lucrare în cadrul Asociației nu poate fi inițiată decât dacă există acordul prin vot a 2/3 din totalul proprietarilor, lucrările trebuind să aibă și Autorizație de Construire pentru a fi legale.
Am putea să ne recuperăm în Instanțele de Judecată sumele date pentru acele lucrări care nu au avut acordul a 2/3 din totalul proprietarilor Asociației ?