avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modernizarea Condominiului (a clădirii Asociației) ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modernizarea Condominiului (a clădirii Asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor Asociației respective.

Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se moderniza sau pentru a se repara părțile comune, mai ales modernizarea și amenajarea clădirilor din Condominiu (care la A.P.71 nu poate fi legal constituit, fiind 9 blocuri și 28 de scări, fără a a fi vorba de proprietăți comune în sensul definiției legale din art. 2 - legal, ar fi mai multe Condominii) ?
Art. 51. - Adunarea Generală a Asociației de Proprietari hotărăște, cu acordul a 2/3 din numărul total al proprietarilor din Condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației Condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:26, 27 August 2019
Articolul respectiv nu se refera la reparatii,se refera la inbunatatiri, modificari ale constructiei.Ar fi culmea sa ceri aprobare in AG pentru o teava sparta.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
vali m, utilizator
latka a scris:

Pai ati aratat la alte postari ca stiti calea pe care trebuie s-o urmati ? Nu inteleg de ce trebuie sa urmarim saga asociatiei 71 din Braila pe zeci de topicuri.
1. Urmati sfatul care l-ati dat si altora ,apelati pe cale contraventionala la primarie pentru incalcarea art. 102/1/e, amenda minima 2500 RON Invocati neindeplinirea obligatiilor pe care le au membrii din conducerea asociatiei privind respectarea art. 39 si 51. Presupun ca sunt si acte doveditoare.
2. Daca organul constatator stabileste aceasta vinovatie si asociatia nu contesta, dati in judecata apoi asociatia si recuperati-va banii.

AM UITAT SĂ ȘTERG A.P.71 DIN POSTARE, PENTRU CĂ ASTA E O PROBLEMĂ GENERALĂ, NU DOAR A ASOCIAȚIEI ILEGALE ÎN CARE ACTIVEZ.
Ați putea da exemple de „MODERNIZAREA Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, CU RESPECTAREA LEGISLAȚIEI ÎN VIGOARE.” ?
Nu cumva se referă și la lucrări de zugrăvire, montare Termopan, hidro-izolație, chiar și înlocuire de conducte, ca fiind „elemente de echipamente existente pe proprietatea comună a Condominiului”, și pentru care trebuie aprobarea prin vot în Adunarea Generală, a 2/3 din totalul proprietarilor ?
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
flory_mr, utilizator
Nu. Astfel de lucrări nu se încadrează la art. 51, nici la 39, care se refera la lucrări pentru care trebuie aviz de construire.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai asta v-am rugat, să dați exemple concrete de asemenea lucrări.
Poate doar la art. 39 să fie așa ceva, dar la art. 51 nu scrie nimic de vreo lucrare care să ceară avize de construire.
Așa cum am zis, modernizarea Condominiului, are un spectru mai larg de lucrări pentru acele elemente de echipamente existente pe proprietatea comună.
Cel puțin montarea de geam Termopan, ar fi o modernizare a unui element de echipament existent, chiar și o înlocuire totală de conducte de apă (cu PoliPropilenă) sau de gaze ... tot o modernizare e, ca și o zugrăvire.
Dacă e așa, aceste articole s-au dat degeaba ?
Vedeți că n-ați reușit să dați exemple de lucrări care să se încadreze la art. 39 și 51 ?
Eu consider că dacă nu avem alte articole care să se refere strict la tipurile de reparații, cele două articole ar umple acest gol - deci trebuie acordul a 2/3 pentru aceste lucrări.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mi-am propus sa dau exemple, nu ca nu stiu, sau n-am reusit. Am spus pe alt post din acest forum ca investitia legata de un sistem de supraveghere video se incadreaza la art. 51.

Doar de art. 39 am spus ca se refera la aviz de construire, nu ati citit cum trebuie. E vorba de modificari structurale in acel articol, de aia trebuie aviz.
Inlocuirea totala a retelei comune de apa si a timplariei termopan pe tot condominiul se incadreaza la art. 51. Dar nu ati precizat asa anterior.

Dvs. ati spus modernizari, reparatii intr-o postare anterioara si nu eu v-am atras atentia , ci @vali m ca nu se incadreaza in aceeasi "oala".

Rugamintea a fost de fapt alta, daca tot va laudati ca aveti experienta juridica anterioara si aveti o problema de razboi cu asociatia dvs. nu e cazul sa faceti din ea un serial pe acest forum.

Relatati-ne doar in rezumat, atunci cind o "executati" juridic. Schema am vazut ca o stiti, legea e clara, v-am precizat metoda. Altfel sunteti extrem de obositor pentru toata lumea si nu se inghesuie nimeni sa va tina companie daca sunteti intr-o continua poveste "de-a Petrica si lupul".

Eu ma retrag.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Votul a 2/3 sau jumatate plus unu ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea on intrebare, daca ma puteti ajuta: Sunt sef de bloc si trebuie sa schimbam conductele de scurgere-canalizare de la subsolul blocului. ... (vezi toată discuția)
Ce implica iesirea din asociatia de proprietari in ceea ce priveste impunerea hotararilor aga? Slavescu Slavescu Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari strange semnaturi pt izolarea termica a blocului(4 etaje, 2 scari, 40 ap.). Din motive medicale, nu pot fi de ... (vezi toată discuția)