avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este nevoie de acordul dat prin vot în Adunarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este nevoie de acordul dat prin vot în Adunarea Generală de către 2/3 din totalul proprietarilor și/sau a membrilor Asociației de Proprietari, pentru unele tipuri de lucrări de reparații și de modernizare sau de consolidare a Condominiului.

Sunt minim 3 articole în Legea 196/2018, care spun explicit că în mod obligatoriu este nevoie de acordul dat prin vot în Adunarea Generală de către 2/3 din totalul proprietarilor și/sau a membrilor Asociației de Proprietari, cei care sunt semnatari în Acordul de Asociere, pentru unele tipuri de lucrări de reparații și de modernizare sau de consolidare a Condominiului din care e alcătuit Asociația de Proprietari.
Articolele din Legea 196/2018 despre care amintesc și pe care vreau să le dezbatem, sunt următoarele: art. 37 alin. 6, art. 39, art. 51.
Art. 37. - (6) MODIFICAREA INSTALAŢIILOR INTERIOARE ALE CONDOMINIULUI AFLATE ÎN PROPRIETATE COMUNĂ SE REALIZEAZĂ NUMAI ÎN CONDIŢIILE LEGII, PE BAZA UNUI REFERAT TEHNIC DE SPECIALITATE, EMIS DE FURNIZORUL UTILITĂŢII, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective şi a Autorizaţiei de Construire. Pe baza referatului tehnic, ADUNAREA GENERALĂ HOTĂRĂŞTE, CU VOTUL MAJORITĂŢII A DOUĂ TREIMI DIN NUMĂRUL MEMBRILOR ASOCIAŢIEI, ASUPRA NECESITĂŢII ŞI OPORTUNITĂŢII EFECTUĂRII MODIFICĂRII. [ link extern ]
Art. 39. - Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale Condominiului (...) se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai Asociaţiei de Proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectaţi şi pe baza Autorizaţiei de Construire, cu respectarea legislaţiei în vigoare. [ link extern ]
Art. 51. - Adunarea Generală a Asociației de Proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din Condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea Condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației Condominiului, cu respectarea legislației în vigoare. [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 06:20, 27 Ianuarie 2021
Aproape pentru orice lucrare din cadrul Asociației de Proprietari, este nevoie de votul a 2/3 din totalul proprietarilor sau al membrilor, după caz.
flory_mr
Va dau dreptate in tot ce doriti sa dezbati aici pe forum , dar nu sunt multi interesati din multe motive sa faca acest lucru pentru ca lumea ( iertata fiindu mi expresia ) s a scabit de ce se intampla si atunci ce sa faci 2-3-4-5 locatari care vor sa se respecte legea si cand mergi la sedinta tot ei sunt mai multi ( macar cu unul ) si apoi iti rade in nas ca apoi sa se vaite pe la colturi , ba ca este intretinerea mare , ba ca salariile sunt babane , etc.
Iti dau un exemplu :
- pe luna noiembrie 2020 la fondul de reparatii apare o suma maricica care eu personal nu am stiut despre ce este vorba , pe la colturi am aflat ca sau apucat sa zugraveasca scarile fara a anunta ceva si pot sa spun ca este o suma destul de frumusica , aproape 70000lei .
Am facut o petitie la presedinte si am cerut explicatii , am fost invitat acum cateva zile unde mi sau prezentat niste hartii , de ce spun harii pentru ca totul era de mana scris inclusiv conventia civila , ofertele , dar nu au prezentat dovada cine le a dat aprobare sa faca lucrarea . Au incercat sa ma convinga ca in adunarea din luna martie 2020 , au adus registrul de procese verbale , nimic , i am intrebat si raspunsul stiti care a fost , au primit propuneri de la proprietari sa zugraveasca scarile , spunt ti ce pot face cand deja lucrarea se apropie de sfarsit !
Sau
Tot o lucrare care dupa parerea mea este putin impotanta dar unde sau cheltuit bani multi fara a se informa locatarii :
s a tumat la scara de la intrare 2 - 3 galeti de ciment si in spate la ghena cu una doua mai mult si cat credeti ca a facut toata afacerea 2200 lei de scara a 4 ( patru ) scari , faceti socoteala
Am sunt presedintele acum cateva zile pentru ca intamplator am aflat acest lucru sa faca o analiza asupra acestei situatii si sa mi comunice la ce rezultat a ajuns , pai a mi sunat ?
Urmeaza sa i fac o petitie unde am sa solicit explicatii si sa mi prezinte unele documente pe care le am vazut cu ocazia cand m am prezentat anterior , am discutat ceva legat de lucrare dar necunoscand despre ce este vorba pana ma informez ama zis sa nu ma implic pentru ca ma abureau
Am intrebat oameni care se pricep mai bine decat mine cam care ar fi costul unei asemenea lucrari , rezultatul este dezastruos , in medie cam 500-600 lei de scara , pai pana la 2200 lei de scara , ce facem ? oamenii nu stiu asa cum nici eu nu am stiut .
Drept sa spun nu stiu ce sa fac ca sunt cam singur , ce ma invatati sa fac .

eugarizan a scris:

flory_mr
Dau un exemplu:
Pe luna Noiembrie 2020 la fondul de reparații apare o suma măricică care eu personal nu am știut despre ce este vorba , pe la colțuri am aflat ca sau apucat sa zugrăvească scările fără a anunța ceva și pot să spun că este o sumă destul de frumușică, aproape 70000 lei.
Am făcut o petiție la președinte și am cerut explicații, am fost invitat acum câteva zile unde mi sau prezentat niște hârtii , de ce spun hârtii pentru ca totul era de mana scris inclusiv convenția civila, ofertele, dar nu au prezentat dovada cine le a dat aprobare sa facă lucrarea . Au încercat sa ma convingă ca în adunarea din luna Martie 2020 au adus registrul de procese verbale ... nimic ... i am întrebat și răspunsul știți care a fost, au primit propuneri de la proprietari sa zugrăvească scările, spuneți ce pot face când deja lucrarea se apropie de sfârșit !
Sau alt exemplu:
Tot o lucrare care după părerea mea este putin importantă dar unde sau cheltuit bani mulți fără a se informa locatarii:
Au turnat la scara de la intrare 2 - 3 galeți de ciment si in spate la ghena cu una doua mai mult si cat credeti ca a facut toata afacerea 2200 lei de scara a 4 ( patru ) scari , faceti socoteala
Am sunt președintele acum câteva zile pentru ca intamplator am aflat acest lucru sa facă o analiza asupra acestei situatii si sa mi comunice la ce rezultat a ajuns , pai a mi sunat ?
Urmează să-i fac o petitie unde am sa solicit explicatii si sa mi prezinte unele documente pe care le am văzut cu ocazia cand m am prezentat anterior , am discutat ceva legat de lucrare dar necunoscând despre ce este vorba pana ma informez ama zis sa nu ma implic pentru ca ma abureau
Am intrebat oameni care se pricep mai bine decat mine cam care ar fi costul unei asemenea lucrări, rezultatul este dezastruos, in medie cam 500-600 lei de scara , pai pana la 2200 lei de scara , ce facem ? oamenii nu stiu asa cum nici eu nu am stiut .
Drept sa spun nu stiu ce sa fac ca sunt cam singur, ce ma invatati sa fac.

Primul exemplu este aproape perfect identic cu ceea ce am pățit noi în vară, cu lucrări de zugrăvire și de montare geamuri Termopane, făcute abuziv, fără a se afișa măcar un anunț, măcar că vor face acea lucrare cumulată, nu mai zic de Devize de lucrări, nefiind afișat vreun Tabel Nominal cu 1/2 + 1 dintre MEMBRII ASOCIAȚI de pe scara noastră, care au semnat și aprobat acea lucrare în valoare de 24.000 de lei.
Acum nu prea am timp, deoarece azi am un termen pentru un proces împotriva impostorilor din Asociație, pentru Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale Reconvocate pe data de 31.03.2018.

Dar de mâine vreau să colaborăm, să vedem ce putem face, să-i stopăm pe acești 5 șefi dubioși și impostori, care ne impun forțat cheltuieli comune, fără consimțământul nostru, votat doar într-o Adunare Generală !

Articolul 53 din Legea nr. 196/2018 este extrem de explicit - FĂRĂ ACORDUL PROPRIETARILOR, DAT ÎN CADRUL OFICIAL AL UNEI ADUNĂRI GENERALE, NU SE POT IMPUNE ANGAJĂRI SAU FONDURI COMUNE, deoarece un contract nu e valabil decât dacă există CONSIMȚĂMÂNTUL AMBELOR PĂRȚI !!!
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modernizarea condominiului (a clădirii asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor asociației respective. flory_mr flory_mr Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se ... (vezi toată discuția)
Votul a 2/3 sau jumatate plus unu ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea on intrebare, daca ma puteti ajuta: Sunt sef de bloc si trebuie sa schimbam conductele de scurgere-canalizare de la subsolul blocului. ... (vezi toată discuția)
Apartament neizolat bloc nou loana1 loana1 Buna ziua. Am achizitionat 1 apartament intr-un bloc nou. La prima sedinta, proprietarul de la ultimul apartament a facut precizarea ca acoperisul blocului nu ... (vezi toată discuția)