avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mosteniri

Cum pot obține certificatele de deces și certificatele de naștere ale părinților adoptivi? Se poate cere duplicate la primăria comunei sau trebuie să merg la un notar public? Eu am numai certificatul meu de naștere pe care este specificat la mențiuni că sunt adoptată cu toate efectele unei filiațiuni firești. Am fost la primăria comunei și mi s-au dat o copie a deciziei de înfiere cu Nr. 26. Această înfiere s-a făcut la primăria comunei in anul 1985.Eu nu am nici certificatele de naștere nici cele de deces ale părinților adoptivi și nici nu cred că mi le va da vreodată acest băiat care l-au luat părinții mei ca întreținător.Nu știu absolut nimic dacă părinții mei adoptivi i-au făcut acte cu clauză ca întreținător sau nu.Mama mea adoptivă a avut un copil din flori pe care la căsătoria cu tatăl meu adoptiv el nu l-a acceptat pe numele lui de familie.Acel copil rămânând cu numele de familie al mamei mele de acasă de la ea.Ei cat au fost în viață nu mi-au spus absolut nimic.Eu am fost la ei in fiecare an timp de 14 ani și jumătate.
Eu am fost la primăria comunei și mi-au spus că trebuie să-l dau in judecata pe acest băiat ca să pot obține certicatele de naștere și de deces al părinților mei adoptivi .La primărie daca solicit duplicate după certificate mi se pot elibera? Această declarație de acceptare a succesiunii se depune în termen de 6 luni de la decesul părinților mei adoptivi sau se poate depune și mai târziu de atât ? Tatăl meu adoptiv a decedat anul trecut în luna octombrie iar mama adoptivă anul acesta la sfârșitul lunii ianuarie.
De la primărie mi s-a spus că trebuie să merg la un notar și dacă nu am certificatele părinților mei adoptivi trebuie să-l acționez in instanță pe acest băiat care l-au luat părinții mei adoptivi ca întreținător.Eu am plecat in altă localitate acum 14 ani și jumătate .M-am căsătorit am doi copii. Sunt cam trei localități distanță de părinții mei adoptivi. Menționez că nu am fost desfiată.Unde pot afla dacă mai am dreptul la ceva de la părinții mei adoptivi? De la acest băiat nu pot afla nimic și nici părinții mei adoptivi cat au fost în viață nu mi-au spus absolut nimic.
Eu nu am decizia originală de adopție dar la primăria comunei mi-au dat o copie a deciziei de adopție a mea .Decizia originală este la acest băiat și nu cred că mi-o va mai da vreodată.Este bună și copia deciziei de adopție care mi s-a eliberat de la primărie ?
Ce mă puteți sfătui in acest caz plin de mister?
Vă mulțumesc din suflet pentru eventualele răspunsuri.
Mulțumesc tuturor celor care îmi vor da sfaturi.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Marinela Marin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marinela Marin , utilizator 17:39, 25 Februarie 2020
Nu este un caz plin de mister. Trebuie sa actionati . Puteti sa initiati procedura medierii prin care castigati timp si puteti avea succes in toate demersurile. Daca nu se prezinta la mediere faceti o notificare acelei persoane care detine documentele privind adoptia dvs. si solicitati s ava puna la dipsozitie documentele care va privesc personal. Puteti sa mentionati eventualitatea unei plangeri la politie. Puteti initia dezbaterea succesiunii sau macar in prima faza sa dati declaratia de acceptare. Important este daca aveti bunuri pentru care sa va luptati. O mostenire prevede preluarea atat a pasivului cat si a activului mostenirii. Puteti sa scoateti un duplicat, o copie legalizata din dosarul instantei. Asta presupune sa mergeti la judeactoria care a emis hotararea de adoptie . Puteti , in baza actului de adoptie sa solicitati primariei, extrase din Registrul de stare civila, Va trebuie si certificatul de casatorie, cele de nastere si de deces.
Adopția mea a fost făcută la primăria comunei.Nu știu dacă trebuie să am la mână și certificatele de căsătorie, naștere și de deces ale părinților mei adoptivi că să pot merge la un notar să pot să aflu daca eu mai am dreptul la ceva de la părinții mei adoptivi sau are dreptul numai acest băiat care a rămas că întreținător și le-a făcut cele necesare înmormântării lor dar cu banii strânși în ani de zile de părinții mei adoptivi i-a înmormântat acest băiat.Eu nu dețin decât certificatul meu de naștere și astăzi la primăria comunei mi-a dat o copie a deciziei de adopție a mea fiind-că nu o aveam nici pe aceasta și nici nu cred că o puteam lua vreodată de la acest băiat.
Vă mulțumesc anticipat din suflet pentru sfaturile pe care mi le dați.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Marinela Marin, utilizator
Stimata doamna,

Ati fost adoptata cu efecte depline, ori cu efecte restranse ?

Adoptia va da dreptul de a succede .

In ceea ce priveste retinerea deciziei privind adoptia, de catre o terta persoana, va puteti adresa organelor judiciare, POLITIEI, pentru a va fi restituit documentul in orginal.

Va puteti informa si la DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULU, despre procedura adoptiei, derulata.

Notarii pot solicita extrase care atesta datele de stare civile, aceste date sunt obtinute pentru uz oficial.

Dati declaratie de acceptare a succesiunii, aceasta poate sa aiba loc in termen de 1 an de la deces.

Am fost adoptată cu toate efectele unei filiațiuni firești in anul 1985 .Am fost adoptată prin primăria comunei de unde aparțineam.
Vă mulțumesc anticipat pentru sfaturile pe care mi le oferiți !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moșteniri copil adoptat cu toate efectele unei filiațiuni firești Marinela Marin Marinela Marin Bună dimineața.Vă rog frumos daca știe cineva așa în mare cam cât costă la un notar public să aflu dacă am de moștenit ceva de la părinții mei ... (vezi toată discuția)
Mai am vreun drept? Marinela Marin Marinela Marin Mama mea adoptivă are un copil din flori pe care tatăl adoptiv nu l-a acceptat pe numele său când s-a căsătorit cu mama adoptivă. Acest copil din ... (vezi toată discuția)
Declarația de acceptare a succesiunii. Marinela Marin Marinela Marin Vă rog frumos să-mi spune-ti unde se depune declarația de acceptare a succesiunii la primăria comunei sau la un notar? Având în vedere ca succesiunea ... (vezi toată discuția)