avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cat de corecte sunt platile compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cat de corecte sunt platile compensatorii

Sunt disponibilizata de la o societate cu capital majoritar privat cu un nr.de angajati la data disponibilizarii aproximativ 1700.Am chemat in judecata in urma deciziei de disponibilizare societatea in temeiul Lg.571/2003actualizata,art.55.alin.4,lit.j Cod Fiscal-platile compensatorii nu se impoziteaza si am primit urmat.raspuns la prima infatisare:sustinere neintemeiata deoarece in speta se aplica prevederile art.55alin,2 Cod Fiscal,coroborate cu prevederile pct,68 lit.I)Titlu III din Normele metodologige de aplicare a Codului fiscal,aprobate prin HG44/2004-salarii compensatorii acordate din fond de salarii se impoziteaza.In continuare vreau sa contestez valoarea compensatiei deoarece avand in vedere ca salariu mediu brut national este de 1.780lei iar net de 1.340lei iar in decizie un salariu mediu de baza brut este de 1.280leipe societate.
Cum pot afla val.reala a sal.mediu brut pe unitate,actionand in justitie (exceptand expert contabil)sau mai exista si alte demersuri.Cum raspund acestei intampinari?
Va rog sa-mi indicati calea corecta a problemei avand in vedere ca este neavantajos financiar situatia mea nepermitandu-mi nici avocat ,nici expert contabil.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 10 Decembrie 2009
Art.55.alin.4,lit.j Cod Fiscal este aplicabil sumelor reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, precum si sumelor reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii.
Articolul reglementeaza doua situatii ... in care din aceste situatii va incadrati ?
Multumesc pentru ajutor,
Inteleg din raspunsul dumneavoastra ca fiind disponibilizata colectiv si mi s-a calculat salariu de baza mediu brut ca nu ma incadrez in acest articol.Dar despre cea de-a doua parte a problemei privind calculul real al salariului mediu brut ce paree aveti?
Exista mai multe variante pentru a obtine cuantumul acelui salariu mediu pe unitate. Una dintre ele este sa va adresati serviciului de contabilitate al societatii respective, a doua varianta este instanta de judecata, iar a treia varianta este ITM-ul.

In instanta solicitati sa-l oblige pe angajator sa va comunice care este salariul mediu pe unitate . In litigiile de munca , sarcina probei o are angajatorul .. prin urmare, el trebuie sa dovedeasca care este si cum a calculat valoarea salariului mediu pe unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitarea platilor compensatorii cmihaelaalina cmihaelaalina platile compensatorii brute acordate in urma concedierilor colective, sunt supuse acelorasi imozite si taxe ca si salariul (cas, cass, somaj, imp pe ... (vezi toată discuția)
Impozitare plati compensatorii mara.s mara.s O zi buna prieteni, Codul fiscal la art 55 (4) precizeaza,, nu sunt incluse in venituri salariale si nu sunt impozitate in intelesul impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu codrina.ama codrina.ama Buna seara ! Am fost disponibilizata cu 1 dec 2009, mi s-a calculat (la cerere) un salariu compensatoriu. Va rog sa-mi spuneti daca salariul compensatoriu ... (vezi toată discuția)