Tatal meu a decedat, era casatorit si avea bani depusi intr-un cont bancar, fara imputernicit. Eu mai am un frate si vreau sa stiu daca banii din cont se impart la toti ( adica mama si cei doi copii) sau doar la cei doi copii.?
Multumesc.
Succesibili sunt soția supraviețuitoare, dvs și fratele dvs. Soția deține 1/2 din bani, ca bun comun (dobândit în timpul căsătoriei), iar restul de 1/2 (partea tatălui) se împarte între soția supraviețuitoare și descendenți (dvs și fratele dvs). Deci ceea ce se moștenește este 1/2 din bunuri, cota dvs și a fratelui fiind de 3/4, iar a soției de 1/4.
Luînd în considerare jumătatea care i se cuvine soției ca bun comun, precum și împărțirea cotei ce se moștenește, partea soției este de 5/8, iar partea dvs și a fratelui este de 3/8. De exemplu:, dacă în cont se află 1000 lei, soția dobândește 625 lei (5/8). iar dvs și fratele dobândiți 375 lei (3/8).
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți dvs și fratele dvs, este să declarați la notar (în termen de 1 an de la deces) că acceptați moștenirea tatălui dvs. ,
De fapt, în practică, în accepțiunea băncilor, banii aflați în cont sunt bun propriu.
Astfel, mama dvs va avea 1/4, iar copiii 3/4.
Trebuie să dezbateti succesiunea după tatăl dvs, cu menționarea sumei in certificatul de mostenitor. După ce îl obțineți, veti putea scoate banii.
Mostenirea
radu1982
am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)