avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titular cont bancar decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titular cont bancar decedat

Tatal meu a decedat, era casatorit si avea bani depusi intr-un cont bancar, fara imputernicit. Eu mai am un frate si vreau sa stiu daca banii din cont se impart la toti ( adica mama si cei doi copii) sau doar la cei doi copii.?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: teo689 , utilizator 18:28, 1 Martie 2020
Succesibili sunt soția supraviețuitoare, dvs și fratele dvs. Soția deține 1/2 din bani, ca bun comun (dobândit în timpul căsătoriei), iar restul de 1/2 (partea tatălui) se împarte între soția supraviețuitoare și descendenți (dvs și fratele dvs). Deci ceea ce se moștenește este 1/2 din bunuri, cota dvs și a fratelui fiind de 3/4, iar a soției de 1/4.
Luînd în considerare jumătatea care i se cuvine soției ca bun comun, precum și împărțirea cotei ce se moștenește, partea soției este de 5/8, iar partea dvs și a fratelui este de 3/8. De exemplu:, dacă în cont se află 1000 lei, soția dobândește 625 lei (5/8). iar dvs și fratele dobândiți 375 lei (3/8).

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți dvs și fratele dvs, este să declarați la notar (în termen de 1 an de la deces) că acceptați moștenirea tatălui dvs. ,
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Februarie 2020
Adrian ALBU, Avocat
De fapt, în practică, în accepțiunea băncilor, banii aflați în cont sunt bun propriu.
Astfel, mama dvs va avea 1/4, iar copiii 3/4.
Trebuie să dezbateti succesiunea după tatăl dvs, cu menționarea sumei in certificatul de mostenitor. După ce îl obțineți, veti putea scoate banii.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)
Dreptul la inchiriere daca succesiunea nu este dezbatuta? carmen61 carmen61 din suprafata 467 mp pe care sunt construite 6 camere,din care 2 au fost cedate cu act de comodat de proprietar (tatal meu)care este decedat,fratelui meu care ... (vezi toată discuția)