avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Canalizare la bloc, vecin cretin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Canalizare la bloc, vecin cretin

Poveste: Stau la bloc, la etajul 4. Problema este canalizarea, nu se poate folosi cea de la bucatarie. Conducta fiind sparta/dezlipita la etajul 3 in apartamentul privat, unde proprietarul nu vrea sa ne lase sa reparam, el nefiind afectat doar in cazul se foloseste foarte mult canalizarea. (i s-a propus sa se repare, el neavand nici un cost) Exista vre-un cadru legal sau ce as putea face in acest caz?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 14:35, 1 Martie 2020
Evident ca exista un cadru legal (este util sa cititi L 196/2018 si nu doar pt tema de fata).
In prima faza, adresati-va in scris presedintelui asociatiei.

ART. 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu
prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
Multumesc! uitasem sa precizez ca nu exista asociatie de proprietari.
Atunci mi-e teama ca, in cazul in care nu reusiti sa-l convingeti cu vorba buna, singura modalitate este prin actiune in instanta.
Desi, in lipsa unei mai cuprinzatoare descrieri, nu reusesc sa-mi imaginez cum de dvs., care locuiti la et. 4, aveti probleme pe cand el, care sta la et.3 nu are, desi teava respectiva este sparta in dreptul sau... de obicei, cel de mai jos are probleme. Decat doar daca dvs. nu mai folositi chiuveta de la bucatarie fiindca celui de la 3 nu i se revarsa direct in casa si doriti sa menajati astfel pe cei de la etajele inferioare.
Da, ati intuit foarte bine partea cu folosirea chiuvetei.(o folosesc pentru ca am facut o improvizatie, iar apa ce se foloseste e dusa pe canalizarea de la baie, dar nu pot sa stau o viata intreaga cu asemenea improvizatie) Problema propriu zisa nu este la mine. Pe mine ma deranjeaza ca nu pot folosi scurgerea respectiva, zici ca suntem in evu mediu.
Puteti sa imi ziceti cum pot sa actionez in instanta impotriva vecinului ? (de vorba buna, omu nu pricepe)

Ma inclin !
Data fiind si inexistenta unei asociatii de proprietari, o actiune in justitie va fi in baza prevederilor Noului Cod Civil (L287/2009): Proprietatea comuna (Art. 631-686).
Pentru pregatirea si introducerea unei asemenea actiuni, apelati la un avocat.
Este necesar ca -impotriva vecinului de la et. 3- sa va constituiti ca parte reclamanta nu doar dvs. ci si toti vecinii de pe verticala tronsonului respectiv (vecini care, in lipsa disponibilitatii dvs de a face improvizatia de care spuneati, cu scopul de a-i proteja si anula producerea de daune, ar fi fost direct afectati de scurgerile respective).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul a obturat aerisirea de la canalizare achif achif Buna ziua Am o problema cu vecinul de sus care a obturat aerisirea de la canalizare si cand trage apa la toaleta imi ia toata apa din sifon (miroase de mor) , ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am depus o sesizare cu nr de înregistrare la asoc ... marele torino marele torino Bună ziua. Am depus o sesizare cu nr de înregistrare la Asoc de Proprietari privind o conducta de canalizare a apei menajere care deservește toate ... (vezi toată discuția)
Apa menajera de la bucatarie refuleaza in chiuveta... ce pot face din punct de vedere legal? mirela2402 mirela2402 X-(X-(Ce este de facut??? Locuiesc la etajul 8 iar la etajul 11 pe partea de deasupra apartamentului meu este montata o masina de spalat rufe in bucatarie si ... (vezi toată discuția)