avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Eu fac un an de cand sunt angajata pe 22 martie si sunt insarcinata in 19 saptamani. Nu ma mai inteleg cu angajatorul,in sensul ca nu imi da liber cand am nevoie ca sa merg la medic si as vrea sa imi bag preaviz pentru demisie. Daca as baga preavizul,as mai putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 2 Martie 2020
Buna ziua,
Angajatorul stie de sarcina dvs.?
Daca da, puteti sesiza ITM si DSP

Art. 15 din OUG 96/2003
Angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultații prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în condițiile prevăzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.
Art. 27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziții constituie contravenție și se sancționează astfel:
...
b) încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) și (4), art. 21 alin. (1) și (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor contravenționale corespunzătoare se fac de către:
...
c) personalul împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, conform legislației sanitare în vigoare, pentru contravențiile la dispozițiile prevăzute la art. 4, 5, 10, art. 12 alin. (1) și (2), art. 14, 15, art. 17 alin. (2) și art. 19 alin. (2).

In rest...nu va afecteaza cu nimic demisia primirea indemnizatiei pentru CCC, doar ca nu o sa beneficiati de somaj si plata concediului maternal (cele 126 de zile).
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Ionut.ion, utilizator
Care este data prezumata a nasterii?
24 iulie

Cornel Vasile a scris:

Care este data prezumata a nasterii?

Da, stie de sarcina,angajatorul este chiar verisoara mea si nu as vrea sa ii fac rau. Vroiam sa stiu doar daca mai pot bebeficia de indemnizatia de crestere a copilului dupa ce voi naste.Pentru ca eu as fi intrat in concediu de maternitate cam la sfarsitul lunii mai,dar ma supara faptul ca nu pot merge la medic la timp si ca nu tine cont de asta,plus ca sunt singura angajata.Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Atunci va puteti da* demisia, daca aveti minim un an lucrat, dar o sa pierdeti indemnizatia pentru somaj si concediu maternal( cele 126 de zile).
Adica nu o sa mai aveti venituri pana primiti indemnizatia pentru CCC

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca si acordarea concediului de crestere copil Laura Costea Laura Costea Buna ziua!Daca la finalul celor 126 de zile de concediu de maternitate, imi schimb locul de munca, in ce conditii mai pot beneficia de concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Dacă prietena mea nu va avea decât 9 luni lucrate până la ... Bejinariu1 Bejinariu1 Dacă prietena mea nu va avea decât 9 luni lucrate până la momentul nașterii exista vreo posibilitate să primească prenatal? Ms mult (vezi toată discuția)
Concediul maternal, o conditie pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului? Amaliaenescu Amaliaenescu Buna ziua! In Decembrie voi naste al doilea copil, iar din motive personale as vrea sa imi dau demisia luna aceasta (precizez ca sunt angajata la actualul ... (vezi toată discuția)