avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La succesiune, este sau nu bun comun cu soția ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La succesiune, este sau nu bun comun cu soția ?

Am o neclaritate legat de o succesiune.

Părinții mei au divorțat iar ulterior tata s-a recăsătorit. În timpul acestei căsătorii a cumpărat un imobil (o casă) iar în CF ele ste trecut ca proprietar alături de soție (bun comun).
În calitate de fiu, după decesul lui, am fost chemat la succesiune alături de soția supraviețuitoare.
Notarul ne-a spus că soția supraviețuitoare are din start 1/2, ca bun comun, iar cealaltă jumătate se împarte 1/4 soția supraviețuitoare și 3/4 copii, adică eu. Mi s-a părut corect și am fost deacord. Urmează să mergem la notar și să semnăm.

Astăzi, dintr-o discuție avută cu un amic, am tras concluzia că poate cotele nu sunt corecte.

După decesul bunicii mele (mama tatălui meu), acesta a vândut casa respectivă și a cumpărat o nouă casă, cea pe care facem noi acum succesiunea. În acest caz, din spusele amicului meu, soția ar avea doar 1/4 din casă iar eu 3/4, adică nu mai intervine acel 1/2 întrucât tata a cumpărat casa cu banii obținuți din vânzarea casei bunicii mele (mama lui).
Mă puteți lămuri care sunt cotele corecte?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
alinsusa, utilizator
Cel mai recent răspuns: crisan_ms , utilizator 15:28, 2 Martie 2020
Stimata doamna,

Cotele- parti au fost stabilite in mod corect.

Cota de 1/ 2 a fost tranmisa prin deces si impartita in consecinta.

Sotia are o cota de 1/ 4 din 1/ 2, anume 1 / 8.

Copiii au o cota de 3/ 4 din 1/ 2, anume 3/ 8.

Cota aceasta este impartita intre ei, in mod egal.

Bunurile dobandite prin mostenire sunt proprii, cu exceptia conventiilor contrare.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Bunurile dobandite prin mostenire sunt proprii...
Așa am înțeles și eu, tatăl meu a moștenit ca bun propriu 100% casa mamei lui (a bunicii mele), doar că el a vândut-o și cu banii obținuți a cumpărat altă casă. Se poate invoca la notar ca și bun propriu noua casă cumpărată? Noua casă (cumpărată cu banii din vânzarea vechii case) a fost dobândită în timpul celei de a doua căsătorii iar în CF sunt trecuți ambii, adică XX cu soția YY.
Acum nu se mai poate invoca nimic. Ar fi trebuit ca la momentul achizitiei, tatal dvs sa faca dovada provenientei banilor. Acest aspect ar fi fost consemnat in contract, iar imobilul ar fi fost intabulat ca bun propriu.
In momentul de fata, cotele sunt cele pe care vi le-a comunicat notarul.
In contractul vanzare-cumparare al noii case este mentionat faptul ca bunul acesta a fost achizitionat integral din, si numai cu banii din mostenirea tatalui? Daca nu exista nicaieri o dovada ca banii mosteniti au fost folositi pentru a cumpara noua casa, inseamna ca au disparut in neagra vesnicie si casa este proprietatea de drept a celor doi soti. Daca ”traducem” termenii din CF rezulta ca actuali soti au cumparat impreuna o casa si atat. Crede-ma, este drum greu, fara capat, cu cheltuieli inutile. Fara dovezi scriptice, sau declaratii ale tatalui cu martori si recunoscute si de doamna, nimeni nu poate gasi drumul banilor. Cand s-a incheiat actul vanzare-cumparare la notarial este obligatorie completarea unei declaratii privind sursa banilor. Interesati-va ce s-a declarat atunci, asta daca este cumparare recenta! Este un punct de plecare. Am trait un episod ca acesta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune petricadracea petricadracea Ma adresez dvs. la rugamintea unui vecin cu urmatorul subiect la care nu am putut sa-i dau un sfat,nefiind competent. Decedeaza mama si in urma decesului se ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Mama are casa cumparat de tatal ei.Sa castorit de doua ori avand din fiecare csnicie cate un copil.La decesul tatalui meu vitreg, vin si eu la mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)