avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie radar

in februarie 2009, am fost inregistrata de un radar mobil circuland cu 124km/ora in localitate, sanctiunea este retinerea permisului de conducere pentru 90 de zile si amenda contraventionala 270 ron. Am depus la judecatoria Constanta o contestatie si am vorbit cu o doamna avocat sa ma reprezinte. Am platit onorariul fara sa primesc o chitanta sau o copie a unui contract de reprezentare, am rugat-o sa-mi ceara ca adresa de corespondenta sa fie schimbata, deoarece nu mai locuiesc la adresa din buletin, si nu am fost niciodata sa ma interesez de dosar, tinand doar legatura telefonica cu avocata. Intre timp doamna avocat imi spunea ca dosarul s-a judecat, contestatia a fost respinsa si ca urmeaza sa depuna recurs. Ultima oara cand am vorbit cu ea mi-a spus ca a depus recursul si ca trebuie sa mai asteptam rejudecarea cazului. Mi-a spus si ca facuse o cerere prin care comunicarile sa fie trimise la adresa la care locuiesc, nu cea din buletin. De 4 saptamani nu imi mai raspunde la telefon; initial am crezut ca e plecata din tara, am asteptat crezand ca in cele din urma ma va suna ea, dar nu am mai putut lua legatura cu ea. M-am hotarat sa vad totusi ce se intampla cu dosarul meu si am mers la judecatorie. Am dat de dosar la biroul "executari civile". Recursul nu fusese depus, cererea de comunicare la o alta adresa decat cea din buletin nu fusese facuta, iar ultima comunicare trimisa de judecatorie prin care ma anuntau practic ca in termen de 15 zile trebuie sa predau permisul de conducere la politie si sa platesc amenda contraventionala corespunzatoare, este datata 14 iulie 2009, deci in maxim 15 zile de la comunicare (care a fost facuta la adresa din buletin unde nu mai locuiesc, prin afisare) trebuia sa ma prezint la politie pentru a preda permisul de conducere (la dosar am gasit o imputernicire tip semnata si completata de doamna avocat prin care ea se obliga sa ma reprezinte, singurul act care dovedeste ca imi angajasem un avocat). Daca ma incadram in cele 15 zile aveam dreptul sa dau un examen de legislatie si sa-mi reduc perioada de suspendare de la 90 de zile la 30. Acum, pentru ca am depasit cu mult perioada de suspendare cred ca va fi de 120 zile. Intrebarea mea este: Exista o posibilitate prin care sa dovedesc la sectia de politie ca abea acum am aflat de hotararea judecatoreasca astfel incat sa mi se dea un alt termen de prezentare la politie? Cumva o copie conforma cu data de la judecatorie pot sa obtin? O recomunicare am inteles ca nu prea am sanse sa-mi faca judecatoria, asa ca, ce sanse am sa primesc un alt termen astfel incat sa pot da examenul de legislatie si sa am permisul suspendat doar 30 de zile fata de 120? multumesc
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 11:44, 10 Decembrie 2009
Buna ziua !
Din pacate nu. Si tot din pacate, va pot spune ca eu cunosc destule persoane ce au trecut prin situatii similare. Dumneavoastra trebuia sa urmariti cu toata diligenta cursul procesului, , avand inclusiv acces la acesta pe cale electronica pe portalul just. ro. , iar necunoasterea legii nu absolva de vinovatie. Acestea sunt raspunsurile primite de la politie, in urma cererilor de anulare a celor 30 de zile acordate ca sanctiune pentru nedepunerea in termenul legal a permisului de conducere.
Mentionez ca niciunul din motivele prezentate de dumneavoastra nu se incadreaza in prevederile art.209, alin. (5) din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 (în situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin.(4) se anulează).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea suspendarii executarii sanctiunii maxu08 maxu08 un contravenient sanctionat cu suspendarea permisului auto ptr 90 de zile pierde recursul. Avind in vedere ca exercitarea contestatiei impotriva procesului ... (vezi toată discuția)
Proces pierdut definitv. cand incepe concret suspendarea dupa lege ? cozminica cozminica buna ziua va rog frumos, am vazut ca sunteti oameni cunoscatori foarte buni al legislatiei rutiere si indrumatori ai celor aflati la nevoie. dati-mi si ... (vezi toată discuția)
Termen de predare permis auto dupa recurs vioavram vioavram Spunet-mi va rog daca in urma unui recurs respins am primit instiintarea prin posta la o luna distanta dar intre timp am primit de la politie instiintare ca mi ... (vezi toată discuția)