avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituire avans credit imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituire avans credit imobiliar

Buna ziua,
Am facut un antecontrat pentru un imobil in valoare de 38000 euro pentru care am platit proprietatului avansul de 5700 euro in urma incheierii unui precontract la notar in care se specifica faptul ca diferenta va fi platita din credit ipotecar. Intrucat banca nu ne-a acordat creditul, conform precontractului incheiat la notar, proprietarul ar trebui sa ne restituie avansul in termen de 10 zile de la anularea contractului, insa acesta sustine ca nu mai are avansul si propune sa facem o intetegere notariala conform careia ne va plati in termen de 30-60 zile avansul in functie de cum ne intelegem. In conditiile in care ca vanzator sunt dispusa sa fac aceasta intelegere care ar fi implicatiile? Se poate face o intelegere anexata la antecontract astfel incat sa fie valabila si daca antrecontractul se anuleaza? Cum se procedeaza in cazul in care proprietarul nu dispune de avans dupa incheierea intelegerii?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2020
CristinaOanaT, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristinaOanaT , utilizator 15:23, 9 Martie 2020
Buna ziua,
Eu zic ca si daca semnati actul aditional, peste o lune/doua tot nu o sa aibe banii.
Discutati cu un avocat/executor judecatoresc si notati datoria in Cartea funciara, sa nu poata vinde apartamentul fara a va plati datoria.
El poate vinde apartamentul si la, fel, poate spune ca nu are banii...si in instanta nu stiu cat o sa recuperati...
In antecontract apare urmatoarea clauza: "in situatia in care tranzactia nu se prefecteaza in forma autentica pana la data stabilita in prezentul act din vina vanzatorului promitent, acesta este obligat sa restituie de 2 ori sumele primite pana la acea data in termen de 10 zile, iar daca tranzactia nu se va finaliza din vina cumparatorului promitent, acesta pierde sumele platite pana la acea data. Daca tranzactia nu se va finaliza din motive ce tin de banca finantatoare, vanzatorul primitent se obliga sa restutie cumparatorului sumele primite pana la acea data in termne de 10 zile" (aici e situatia in care ma incadrez). Mentionez ca data de expirare a antecontractului este 15.03.2020.

Daca nu intreprind nicio actiune pana in 25.03.2020 ce se intampla daca nu primesc avansul? Ce ar trebui sa fac? Ar trebui anulat antecontractul de comun acord si datoria ar trebui notata in cartea funciara pana la expirarea celor 10 zile de restituire a avansului? Si ce se intampla daca vanzatorul refuza sa inscrie datoria in cartea funciara?
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
CristinaOanaT, utilizator
Nu dvs. faceti inscrierea, mergeti cu contractul la un executor, dupa expirarea celor 10 zile....
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
Ionut.ion, utilizator
In termen de 10 zile calculate de cand?

In primul rand ar trebui sa obtineti de la banca un document care sa asteste faptul ca v-a fost respinsa cererea de creditare. In baza acestui document incercati sa notati in cartea funciara a imobilului o ipoteca legala in baza art 2386 al 2 Cod Civil. Apoi, prin intermediul unui executor judecatoresc, transmiteti acel document impreuna cu o notificare prin care solicitati vanzatorului sa va restituie avansul intr-un cont indicat exact, in termen de 10 zile de la primirea notificarii. Ulterior, daca vanzatorul nu se conformeaza, executati silit imobilul pentru recuperarea avansului.
In termen de 10 zile de la expirarea termenului de pe ante contract care este in 15.03.2020. Daca nu merg cu antecontractul la executor pana in 25.03.2020 si nu primesc nici avansul ce ar trebui sa fac? Sau ar trebui incerc sa notez datoria in cartea funciara a imobilului pana la expirarea celor 10 zile?
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
CristinaOanaT, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ramane cartea funciara blocata daca clientului nu i se aproba creditul ipotecar ? imeime imeime Vanzare locuinta Client cu credit ipotecar Precontract notarial cu avans Ce se intampla cu Caretea Funciara daca clietului nu i se aproba creditul de ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nefinalizat, posibila inselaciune gruiucristian gruiucristian buna ziua am cumparat un teren pentru care am platit pretul integral dar nu am facut decat o promisiune de vz cump ptr ca nu am mai avut banii de acte. Sa ... (vezi toată discuția)
Anvans cumparare imobil Tenrom Tenrom buna ziua! vreau sa cumpar un ap.in valoare de 40mii euro, prin credit ipotecar. am o parte din bani,iar restul fac imprumut de la banca prin acest ... (vezi toată discuția)