avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... REZILIERE CONTRACT ARENDA TEREN ARABIL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

REZILIERE CONTRACT ARENDA TEREN ARABIL

Un contract de arenda teren arabil incheiat in 2009 pentru o perioada de 20 ani in care este specificat ca dupa decesul proprietarului contractul va continua cu mostenitorii se poate rezilia de catre mostenitori dupa decesul proprietarului?Acel punct din contractul de arenda ca dupa decesul proprietarului contractul va continua cu mostenitorii pana la data expirarii contractului ,este un abuz?
Buna ziua,

Cu privire la perioada pe care se poate incheia un contract de arendare:
In functie de data incheierii contractului acesta este supus dipozitiilor Legii arendarii, Legea 16/1994, sau dispozitiilor Codului Civil.
Diferenta este ca Legea 16/1994 stabilea ca perioada de arendare este de minim 5 ani. Intr-adevar legea arendarii a fost abrogata de codul civil care nu mai prevede o perioada minima, insa, este in dezbatere modificarea codului civil din acest punct de vedere si reintroducerea unei perioade minime de arendare, Senatul propunand 7 ani.

Cu privire la clauza respectiva:
Aveti art. 1820 C.civ. care dispune ca "in cazul locatiunii cu durata determinata, mostenitorii locatarului pot denunta contractul in termen de 60 de zile de la data la care au luat la cunostinta de moartea locatarului si existenta locatiunii". Aceste dispozitii sunt dispozitii generale care se aplica si in materia arendarii.

Este de interpretat cat de mult se aplica aceste prevederi in conditiile in care aveti respectiva clauza in contract.

Cu privire la reziliere: aceasta poate opera doar in conditiile in care dumneavoastra nu va indepliniti obligatiile, insa ar putea opera denuntarea (in functie de caz), in considerarea articolului mai sus mentionat.

Pe de alta parte, eu consider ca daca ati investit anumite sume in vederea obtinerii recoltei, daca ati adus imbunatatiri solului, puteti solicita restituirea acestor investitii.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2020
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încetare contract arenda după decesul arendatorului aenescu93@gmail.com aenescu93@gmail.com Buna ziua. Doresc sa stiu , daca in situatia in care arendatotorul a decedat in 2015, contractul de arenda incheiat de defuncta si arendas pe o perioada de 10 ... (vezi toată discuția)
Continuare arenda chiar cu decesul arendatorului DorinaCet DorinaCet Buna ziua. Eu sunt un arendas care vrea sa ia in arenda un teren pe zece ani , dar nu pentru cultura mare ci pentru arbusti fructiferi. Arendatorul este batran ... (vezi toată discuția)
Arendatorul a decedat. ce pot face moștenitorii pentru a rezilia contractul de arendă? vioricaber vioricaber in legatura cu un contract de arenda-mama a avut contrcat de arenda incheiat cu o firma [e 10 ani -2027 expira.Mama a murit si noi suntem cinci frati dar nu am ... (vezi toată discuția)