avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere contract colectiv

Buna ziua, am si eu o nelamurire. Acum cateva luni firma noastra a deschis 2 puncte de lucru in alte 2 judete din tara. Si acolo fiecare punct si-a facut sindicat. In curand ne expira contractul colectiv de munca la noi cei care am fost primii si normal ca trebuie facute negocieri. Exista mari discutii legate de reprezentativitatea sindicatului, ea se ia de fiecare sindicat in parte pe fiecare punct de lucru sau cum se face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:35, 6 Martie 2020
In speta,se ia pe angajator .
Care este cel mai reprezentativ sindicat (care are cei mai mulți membrii) sau sindicatele care formează o majoritate. Asta nu înseamnă că la negocieri nu vor fi invitați reprezentanții tuturor sindicatelor din unitate. Contractul colectiv de muncă se încheie la nivel de unitate, deci, negocierea se poartă între reprezentanții patronatului și ai salariaților (în speță, reprezentați de sindicate). Contractul colectiv de muncă se încheie pe toată firma, nu pe unități ale ei (doar în situația în care ar exista filiale ale firmei ar putea să încheie contracte colective de muncă distincte). Punctele de lucru nu au personalitate juridică. Important e ca sindicatele să se susțină și să-i reprezinte cu adevărat pe membrii ei.
Poate cititi Legea 62/2011, art.127 si urm., inainte de a mai posta informatii eronate.
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere ccm la nivel de unitate nasale nasale Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca cvv1974 cvv1974 angajatorul are obligatia de a incheia un ccm?unitatea e bugetara,are cca.100 de angajati ,dar motiveaza ca nu exista ccmun si nu are punct de reper! (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Trebuie sa incep procedura de negociere pt ccm, ma poate ajute cinema ce acte trebuie sa fac, ce sa contina procedura ( modele) adresa de ... (vezi toată discuția)