Buna ziua, am si eu o nelamurire. Acum cateva luni firma noastra a deschis 2 puncte de lucru in alte 2 judete din tara. Si acolo fiecare punct si-a facut sindicat. In curand ne expira contractul colectiv de munca la noi cei care am fost primii si normal ca trebuie facute negocieri. Exista mari discutii legate de reprezentativitatea sindicatului, ea se ia de fiecare sindicat in parte pe fiecare punct de lucru sau cum se face?
Care este cel mai reprezentativ sindicat (care are cei mai mulți membrii) sau sindicatele care formează o majoritate. Asta nu înseamnă că la negocieri nu vor fi invitați reprezentanții tuturor sindicatelor din unitate. Contractul colectiv de muncă se încheie la nivel de unitate, deci, negocierea se poartă între reprezentanții patronatului și ai salariaților (în speță, reprezentați de sindicate). Contractul colectiv de muncă se încheie pe toată firma, nu pe unități ale ei (doar în situația în care ar exista filiale ale firmei ar putea să încheie contracte colective de muncă distincte). Punctele de lucru nu au personalitate juridică. Important e ca sindicatele să se susțină și să-i reprezinte cu adevărat pe membrii ei.