avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM perioada determinata

Buna ziua!

Sora mea s-a angajat ca si vanzatoare la o firma pe perioada sarbatorilor (avand nevoie de mana de lucru in plus), i s-a facut CIM pe perioada determinata de 2 luni (15 nov-15 ianuarie sau asa ceva). Tocmai azi a aflat de la medic ca este insarcinata (mentionez ca nu a mai lucrat inainte), ce se intampla la expirarea contractului in 15 ian 2010? Firma este obligata sa o mai tina sau se incheie socotelile la expirarea contractului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ramona Bosinceanu , Consultant resurse umane 14:34, 10 Decembrie 2009
CIM va inceta la data de 15.01.2010.

Firma nu are nici o obligatie in aceasta privinta.
Sora dvs stia de la inceput ca va avea contract pe perioada determinata. La expirarea perioadei ptr care a fost incheiat, CIM va inceta in baza art. 56 lit j) din Codul muncii.
Va multumesc pentru raspuns.
Deci in cazul in care salariata ramane insarcinata si are CIM pe perioada determinata nu exista aceleasi obligatii ale angajatorului ca si in cazul CIM pe perioada nedeterminata.
Poate incheia vreun contract cu o casa de asigurari?
Poate incheia orice contract cu Casa de Pensii, Casa de Sanatate, etc, dar conditia de a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil este de a realiza venituri supuse impozitarii pe venit timp de 12 luni anterior nasterii copilului.
Desi angajatorul nu are abligatia de a ii prelungi contractul, poate totusi o va face.
Trebuie sa realizeze venituri, ca sa poate plati sanatatea. Deci, daca nu e angajata, sau nu are alte venituri pe care plateste cota la sanatate...e greu.
Ca sa beneficieze de indemnizatia pentru concediu crestere copil, trebuie sa aiba 12 luni lucrate/cotizate anterior datei nasterii copilului.
Daca ar fi avut macar un an lucrat, se putea intelege cu angajatorul sa o trimita in somaj (concediere sau desfiintare de post) dar, din pacate nu a mai lucrat inainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal - contract de munca pe perioada determinata adela_trandafir adela_trandafir Buna ziua, sunt insarcinata in 30 de saptamani si voi naste la sfarsitul lunii iulie 2012. La actualul angajator am CIM incheiat pe perioada detrminata de 6 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului dmhyou dmhyou Daca am un contact de munca pe durata DETERMINATA de 1,5ani(18 luni), ma intereseaza daca eu pot beneficia de \'Indemnizatia pentru cresterea copilului\' ... (vezi toată discuția)
Dacã am avut contract de muncã pe perioadã nedeterminatã iar acum mã voi angaja pe perioadã determinatã voi beneficia de indemnizaþie pentru ccc? Cristina293 Cristina293 Buna ziua, doresc sa va adresez urmatoarea intrebare: daca am avut contract de munca la o firma pe perioada nedeterminata, am lucrat 8 luni si urmeaza sa ma ... (vezi toată discuția)