avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parti vatamate in procesul penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Parti vatamate in procesul penal

Pentru a putea fi parti vatamate intr-un proces penal trebuie depusa o cerere in acest sens? Nu se ia in considerare faptul ca am facut plangeri in procesul de cercetare penala (deci inainte de a intra dosarul in instanta) si ca dupa fiecare termen am dus plangeri care aratau neregulile din cercetarea penala?
Cand judecatoarea a aprobat cererea inculpatului de judecata simplificata, l-a intrebat pe avocatul nostru daca e de acord si a zis ca DA, dar noi imediat am zis judecatoarei din sala ca NU deoarece am demonstrat ca totul e musamalizat cap-coada! Daca pe noi n-a vrut sa ne asculte sub nici o forma pe latura penala zicandu-ne ca suntem parti civile atunci de ce l-a intrebat pe avocatul nostru daca e de acord cu judecata simplificata???
Cel mai recent răspuns: Simonne_ , utilizator 07:11, 9 Martie 2020
Buna ziua, partile vatamate, se poat constitui parti civile in procesul penal solicitand o anumita suma de bani ca despagubire/daune materiale si morale.
Judecata in procedura simplificata se refera la inculpat si nu la partile vatamate.
Partile vatamate nu pot decide/nu se pot opune daca inculpatul doreste judecarea in procedura simplificata.
Multumesc pentru raspuns!
Ce rost mai au atunci partile vatamate in procesul penal? Eu am cerut audierea martorilor, apelurile la 112 si filmarea de pe camera de supraveghere din zona a politiei locale si nu mi s-au aprobat. Ni s-a zis ca noi suntem doar pe parte civila.
Nu trebuie sa fie cineva politist, avocat, procuror, judecator sa-si dea seama ca toata cercetarea politiei si automat rechizitoriul sunt cu foarte multe nereguli si minciuni! I-am zis si judecatoarei ca pur si simplu nu pot intelege cum a putut intra in instanta un asemenea caz musamalizat cap-coada.
Deci sa inteleg ca noi nu avem practic nici un drept in procesul penal?
Ar fi fost si culmea ca inculpatul sa nu fie de acord cu procedura simplifcata care il avantajeaza foarte mult!
Avea in jur de 70 km/h cand mi-a accidentat foarte grav tatal pe trecere de pietoni, nu doar 46 km/h cu cat a fost gasit! La 46 km/h nu se roteste victima in aer si-i sar pantofii din picioare (care trebuiau sa ramana ca proba pe asflat, nu sa fie luati de sotia soferului!) si nu-i rupi victimei splina!
Accident petrecut cu politie in spatele lui! El ne-a zis asta si ne-a reconfirmat pe holul instantei de judecata, insa in declaratia de la politie si in toata cercetarea nu apare mentionat despre asa ceva. Deci probele (pantofii tatalui) au fost inlaturate de la fata locului cu politia de fata!!!
Singurul martor dupa care s-a facut expertiza tehnica a zis ca tata s-a ridicat singur de jos si s-a dus pe picioarele lui la ambulanta!!! (rap. de autopsie: "membru inferior stang scurtat si in rotatie externa", plus fractura de humerus si ruptura de splina!)
Deci eu nu pot sa fac absolut nimic sa scot adevarul la lumina? Am cerut audierea martorilor! Chiar n-am nici un drept in procesul penal?
Cand am prezentat neregulile din cercetarea penala in camera preliminara ni s-a zis ca aceste lucruri nu tin de camera preliminara, ci de fond. In fond, judecatoarea nici n-a vrut sa ne auda pe parte penala, ci a insistat ca noi suntem parti civile. Foarte convenabil!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila in proces penal! Simonne_ Simonne_ Buna seara, eu si mama mea suntem parti civile in procesul penal deschis impotriva celui ce ne-a omorat tatal pe trecere de pietoni. Cazul a fost bagat ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica accident Simonne_ Simonne_ Este posibil ca, in cazul unui accident rutier in care masina era oprita la 10 metri dupa trecerea de pietoni, victima sa fi cazut la doar 4 metri dupa trecere ... (vezi toată discuția)
Persoană vatamata viorelv viorelv Persoană vătămata poate asista la audierea martorului in cursul UP si sa adreseze in mod direct întrebări acestuia? (vezi toată discuția)