avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parte civila in proces penal!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Parte civila in proces penal!

Buna seara,

eu si mama mea suntem parti civile in procesul penal deschis impotriva celui ce ne-a omorat tatal pe trecere de pietoni. Cazul a fost bagat musamalizat cap-coada in instanta si deja am renuntat la 2 avocati care s-au dovedit a avea cu totul alte interese decat sa ne faca noua dreptate.
Fratele este in SUA si vad ca el apare ca si parte vatamata. Care este diferenta intre parte civila si parte vatamata?
Vineri se da sentinta in fond. Deci noi acum ne reprezentam singure. Daca nu ne convine ce se stabileste putem face recurs?
Cel mai recent răspuns: Simonne_ , utilizator 13:19, 23 Februarie 2020
Daca nu va va conveni hotararea instantei faceti apel dar daca nu iesiti bine in fata primei instante este greu sa mai indreptati ceva in apel.
Cat ati dat la avocat?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru raspuns!

Ca si cai de atac intai e apelul apoi recursul, nu am formulat eu bine.

Ideea este ca solutia se da vineri (21.02.2020) si noi, la ultima prezentare, am renuntat la avocat pentru ca ne-am dat seama ca pe el nu-l interesa in a ne face dreptate, ci a-i acoperi pe cei ce au musamalizat.

Aseara am gasit pe internet ca e o diferenta foarte mare intre a fi parte civila si a fi parte vatamata in procesul penal! Eu si mama suntem trecute pe portaljust ca si parti civile, iar fratele meu care locuieste de peste 10 ani in SUA e trecut ca si parte vatamata! Din cate am citit, partile civile nu pot depune marturie si nici aduce dovezi in procesul penal si ca doar avocatul sau un mandatar (persoana din familie licentiata in drept) poate pune concluzii si vorbi in numele lor.
Acum inteleg de ce cand am dus dovezi nu ni le-au luat in considerare si ca ne-au fost respinsa audierea martorilor in instanta, sa ni se puna la dispozitie apelurile 112 si filmarea video de pe camera de supraveghere din zona a politie locale (cerute de noi, nu de avocat!) si ca avocatul nostru a fost de acord cu judecata simplificata, iar noi am zis instantei ca NU. (Soferul a fost gasit cu doar 46 km/h, dar chiar avocatul ne-a zis dupa ce a consultat un alt expert ca viteza ar fi fost undeva la 70 km/h).

Deci imi dau seama ca avocatul a stiut de la bun inceput asta si de aia a si procedat astfel! Nu ne-a informat care e diferenta intre parte civila si parte vatamata si a facut astfel incat noi sa nu putem face nimic pentru a scoate la iveala adevarul! Din cate observ se si profita de faptul ca oamenii nu cunosc legislatia in materie de drept si is la cheremul unora care n-au nici un interes ca faptele sa iasa la iveala asa cum s-au intamplat cu adevarat!

Acum suntem la mana instantei si probabil ni se va da o suma foarte mica, in bataie de joc, pentru ca am avut "nesimtirea" sa vrem ca adevarul sa iasa la lumina si sa ni se faca dreptate!

Oare mai pot face ceva sa scot adevarul la lumina?
Daca nu suntem multumite de suma pe care judecatoarea o sa ne-o ofere pentru despagubiri, putem angaja alt avocat dupa ce se da solutia si sa facem apel sau avocatul trebuie pus pana se da solutia in fond?
Si, mai ales - fara avocat ce se va intampla in fond? Va anula judecatoarea constituirea noastra ca parti civile si nu ne va da nici o despagubire (numai cele materiale is de vreo 20.000 RON)? Observ ca ne-a facut-o avocatul original! Asa-i cand oamenii nu cunosc legislatia in materie de drept si sunt alte interese la mijloc (de a nu se descoperi adevarul)!
Nu ma ajuta nimeni cu niste raspunsuri? Va rog...

Alte discuții în legătură

Parti vatamate in procesul penal Simonne_ Simonne_ Pentru a putea fi parti vatamate intr-un proces penal trebuie depusa o cerere in acest sens? Nu se ia in considerare faptul ca am facut plangeri in procesul de ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica accident Simonne_ Simonne_ Este posibil ca, in cazul unui accident rutier in care masina era oprita la 10 metri dupa trecerea de pietoni, victima sa fi cazut la doar 4 metri dupa trecere ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - recurs si contestatie prin anulare cristinabgd cristinabgd In urma unui accident de circulatie, tatal meu a primit 2 ani cu suspendare si retragerea permisului de conducere pentru un an de zile. Tata are 57 de ani, ... (vezi toată discuția)