avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT !!! ACTIUNE PENTRU RECUPERAREA PREJUDICIILOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT !!! ACTIUNE PENTRU RECUPERAREA PREJUDICIILOR

Buna ziua
Am urmatoarea speta.
Suntem o fabrica de termopane care a avut o salariata angajata pe functia de operator calculator avand ca si proceduri de lucru prelucrarea comenzilor intr-un program special, facand optimizari si dandu-le in lucru. Persoana respectiva a facut numeroase greseli care au avut drept urmare refuzarea comenzilor din partea clientilor deoarece nu au fost efectuate corespunzator conform comenzilor sau eventual au fost executate defectuos deoarece nu puten oefri garantie pe lucrare.

In data de 04.11.2009 salariata si-a depus un inscris precum ca de pe 05.11.2009 sa stea in preaviz cerere care i-a fost aprobata
din data data de 05.11.2009 angajata nu s-a mai prezentat la munca. I-am facut o convocare sa vedem ce se intampla cu ea iar la data convocarii aceasta s-a prezentat la societate motivand ca ea a juns la o intelegere verbala cu administratorul societatii care i-a aprobat verbal cererea de demisie cu acordul partilor - art. 79 C M. In inscrisurile societatii nu se gaseste nimic cu privire la acest aspec. i-am trimis ulterior un inscris prin care i-am comunicat ca motivarea dansei nu are o justificare srisa si drept urmare ii vom desface contractul disciplinar. Intrebarea mea este societatea ar putea sa -i desfaca contractul de munca cu lit 61 lit. a - disciplinar?

Referitor la prejudiciile provocate am vrea s-o dam in judecata sa ne recuperam aceste prejudicii. Am facut convocare in data de 07.12.2009 si salariata a semnat un angajament de plata prin care recunoaste o parte din debit si este de acord cu compensarea acestuia cu drepturile salariale pe care le mai are de luat. Societatea nu a fost de acord si a solicitat achitarea debitului imediat.
Pentru recuperarea debitului tb sa ma adresez Tribunalului sau Judecatoriei cu o cerere ?
Merg pe dreptul comun cu actiune in pretentii sau la tribunal pe dr. muncii?.
Cererea tb introdusa dupa 15 zile de la data convocarii?

Ma puteti ajuta cu un model de actiune pt recuperarea prejudiciului?

Multumesc din suflet
Alina
#-o

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 10 Decembrie 2009
iti trebuie un ghid al juristului, petnru inceput, acolo ai modele de actiuni, insa e bine sa incerci sa le compui singura, in felul acesta vei invata mult mai bine.
Speta prezentata o vei regasi legiferata in codul muncii, asa incat actiunea in recuperarea prejudiciului provocat de salariat angajatorului, o vei depune la tribunal, acesta fiind competent sa judece astfel de litigii.
1. Imi pare rau sa va spun .. dar nu exista demisie cu acordul partilor - art. 79 C M. :(

2. Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

3. Trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.


4. În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

5. Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta angajament plata pareri YNAA YNAA Agent economic, nedepunere in numerar suma la banca rezultata din vanzari (colectarea sumelor de la clienti). Se semneaza un angajament de plata catre SC ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la angajat ContSters61319 ContSters61319 Buna ziua, Cum poate o firma sa recupereze \"gaurile\" facute de un angajat(reprezentant de vanzari)? I s-a facut inventar iar lipsurile le-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)