avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... abuz sau legalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

abuz sau legalitate

Bună ziua,
În urmă cu aproximativ o lună am oprit autoturismul pe partea dreaptă pe un loc marcat cu semn dinstictiv pentru persoane cu dezabilități cu scopul de a lăsa pasagerul din dreapta. În timpul cât a coborât pasagerul a venit un polițist local și mi-a solicitat documentele ( m-am conformat ) după care mi-a spus că pot să plec .
Astăzi am primit prin poștă p-v de contravenție prin care sunt sancționat cu suma de 1000 lei, conform Leg.448/2006, art.100, lit.f, precum că am staționat pe acel loc.
Precizez că polițistul local nu mi-a adus la cunoștință că am săvârșit o contravenție și nici că voi fi sancționat contravențional. Mai mult de atât la rubrica martor din pv nu este trecută nicio persoană, este făcută mențiune de polițist că am fost fotografiat.
În legea invocată prevede că : Constatarea contravenției și aplicarea amenzii contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. f) se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.
Având în vedere că a mințit prin mențiunea că am staționat există posibilitatea să fie anulată contravenția ? Polițiștii locali sunt agenți de circulație conform prezentei legi ? Avea dreptul să constate și să aplice sancțiunea contravențională ?
Mulțumesc pentru înțelegere.
Cel mai recent răspuns: marianpr , utilizator 23:47, 11 Martie 2020
Avand in vedere ca au emis un proces verbal de stabilire a contraventiei, au astfel de atributii.
In masura in care nu sunteti de acord cu cele mentionate in cuprinsul acestui proces verbal, aveti la dispozitie 15 zile atat pentru plata a 1/2 din amenda cat si pentru formularea unei plangeri contraventionale.
ce inseamna semnalizat pentru persoane cu dizabilitati? era o parcare? in acest caz, nu ati oprit, ci ati parcat, oricat de scurta a fost perioada.
Este pe stradă, lângă trotuar, delimitat și pe asfalt este desenat semnul persoane cu dizabilități (este amenajat chiar la intersecția străzilor, la o distanță de maxim 1 metru față de colțul intersecției )
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
marianpr, utilizator
semnul referitor la persoanele cu dizabilitati este un panou aditional.
ca sa revenim la intrebarea dvs., abuz ar fi daca puteti convinge instanta (care e organul unde puteti contesta amenda) ca politistul are ceva cu dvs.
politistul local a preluat unele indatoriri simple ale politiei rutiere: constatari de contraventii simple (oprirea/ stationare/ parcarea sunt incluse), iar ei sunt sub jurisdictia primariei locale. de asemenea, unele amenzi nu se regasesc in Codul Rutier, ci sunt fixate prin HCL.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2020
adriandimitriu, utilizator
Mulțumesc pentru raspuns, dar nu m-am lămurit referitor la :
Constatarea contravenției și aplicarea amenzii contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. f) se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.

Repet : Polițiștii locali sunt agenți de circulație ( conform acestei legi ) ?

Alte discuții în legătură

Neoprirea la semnalele politie locale MXO95 MXO95 Am intrat intr-o zona cu acceul interzis autovehiculelor, mai exact pe liniile de tramvai (Piata Libertatii-Timisoara, pt cei care stiu) Merg 200 m si vad un ... (vezi toată discuția)
Amenda politia locala necomunicare identitate conducator josephine_cointreau josephine_cointreau Am primit la firma pe care o detin o solicitare din partea politie locale - Directia de Ordine Publica, prin care mi se solicita sa ma prezint la institutie ... (vezi toată discuția)
Amplasare radar megane megane Acum cateva zile am fost inregistrat de un radar \"tip nou\" cu 78km/h in localitate. As vrea sa contest PV pentru modul de amplasare a radarului. Acesta era ... (vezi toată discuția)