avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata diferenta pensie de intretinere copil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata diferenta pensie de intretinere copil?

Buna ziua! In 2018, fosta sotie m-a dat in judecata pentru recalcularea pensiei de intretinere copil. Nu m-am prezentat la proces(ca de obicei) fiind de acord cu aceasta recalculare. Problema este ca Instanta a admis din oficiu ,,lipsa calitatii procesuale active'" a reclamantei! Pe ce motiv... nu stiu, fiica noastra avand 16 ani atunci. Dupa aproape un an am primit hotararea si bineinteles ca reclamanta si-a pus avocat si a facut apel. I-a fost admis apelul, a fost casata prima sentinta si s-a dispus rejudecarea, la aceeasi instanta de fond. A mai trecut ceva timp pana am primit comunicarea hotarararii si abia acum cateva zile am primit citatia cu primul termen. Termen care va fi cu doua zile inainte ca fiica noastra sa implineasca 18 ani.
Intrebarile mele sunt:
* Daca acest proces a durat atat de mult in conditiile in care eu nu ma impotrivesc recalcularii , este normal sa fiu pus sa platesc diferenta dintre vechea suma si suma ce va fi stabilita, din 2018 de cand s-a inceput primul proces? Pentru ca venitul meu pe primele doua luni ale acestui an au fost substantial mai mari ,doar pentru ca mi s-au platit niste ore lucrate in plus anul trecut; situatie cu care ma intalnesc foarte rar.
Daca acest nou proces are primul termen la sfarsitul lunii aprilie si se va cere adeverinta cu veniturile mele pe ultimele 6 luni, din cauza salariului incasat pe lunile ianuarie si februarie, media va duce la dublarea pensiei de intretinere. Aceasta diferenta nu este normal sa o platesc din 2018 pana acum la finalizarea procesului, pentru ca venitul meu nu a fost cu mult mai mare decat acum(si temporar) in ianuarie si februarie!
* Se va considera un nou proces daca s-a dispus rejudecarea sau se tine cont ca e inceputa actiunea din 2018?
* Pentru fiica noastra implineste 18 ani la doua zile dupa primul termen, iar procesul va avea mai multe termene(ca intotdeauna) exista posibilitatea ca Instanta sa hotarasca la fel ca prima data? Ca reclamanta nu are calitate procesula activa? V-a trebui ca fiica noastra sa deschida actiune?
* Pot cere Instantei sa stabileasca un procent si nu suma fixa? Ca sa nu mai fie nevoie de alte procese in viitor?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
Cristibox1976, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristibox1976 , utilizator 11:01, 10 Martie 2020
Evident că pensia de intreţinere se poate stabili în procent, pentru un copil în intreţinere, limita maximă este 25% din venit.
Multumesc de raspuns. Asta banuiam, dar totusi am multi cunoscuti carora tot suma fixa li s-a stabilit cand cel mai bine ar fi procent! Astept in continuare, raspuns pentru celelate intrebari, de la cineva care a intalnit in practica situatiile respective. Multumesc anticipat!

Martonze a scris:

Evident că pensia de intreţinere se poate stabili în procent, pentru un copil în intreţinere, limita maximă este 25% din venit.

Dacă ați ales să nu vă prezentați în fața judecătorului să vă apărați drepturile, și să cereți instanței stabilirea pensiei în cotă procentuala, este normal să primiți o decizie defavorabilă. Se consideră de către instanță că manifestați dezinteres față de cererile reclamantului.

Veți plăti exact așa cum va stabili judecătorul, de la data depunerii la Judecătorie a cererii de chemare în judecată.
Aveți și cale de atac la acțiunea de la fond. Puteți declara APEL.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
Dapix, utilizator
Am ales sa nu ma prezint pentru ca am fost si voi fi intotdeauna de acord cu recalcularea pensiei de intretinere. Nu aveam ce drepturi sa-mi apar in conditiile alea. Dar daca fara sa ma impotrivesc in vreun fel, instanta a decis ca reclamanta nu are calitate procesuala activa, apoi totul a durat foarte mult: comunicarea hotararii, apoi apelul reclamantei comunicarea hotararii la apel(care a casat prima hotarare ) si iar au trecut cateva luni pana s-a stabilit primul termen pentru rejudecare, ce vina am eu?
Am intrebat daca voi fi pus sa platesc diferenta de la inceputul primului proces pana in prezent sau doar de la data inceperii rejudecarii? Acum doi ani aveam un venit mult mai mic fata de inceputul lui 2020. Este normal sa se calculeze o perioada asa lunga in urma, pe baza venitului marit in lunile recente? Date fiind conditiile actuale, bineinteles ca ma voi prezenta la proces.
Multumesc! Astept(daca se poate) raspuns si in legatura cu varsta copilului, care devine major imediat dupa primul termen!

Dapix a scris:

Dacă ați ales să nu vă prezentați în fața judecătorului să vă apărați drepturile, și să cereți instanței stabilirea pensiei în cotă procentuala, este normal să primiți o decizie defavorabilă. Se consideră de către instanță că manifestați dezinteres față de cererile reclamantului.

Veți plăti exact așa cum va stabili judecătorul, de la data depunerii la Judecătorie a cererii de chemare în judecată.
Aveți și cale de atac la acțiunea de la fond. Puteți declara APEL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere cuziamusia cuziamusia Procesul civil de recalcularea pensiei de intretinere a inceput in august 2004, fara stirea mea. Aveam calitatea de parte parata si am fost citata cu rea ... (vezi toată discuția)
Chitanta de plata salarului (fluturas) cuziamusia cuziamusia Ce valoare probatorie are intr-un proces civil o chitanta de plata salarului, daca are pe ea doar semnatura celui care plateste (patronul), dar lipseste ... (vezi toată discuția)
Există posibilitatea sa fiu scutită de la plata cheltuielilor de judecată si a .majorării pensiei din momentul hotărârii?? AnaeO AnaeO Este vorba despre un proces ptr marirea pensiei de întreținere a minorului. Am fost de acord cu acest aspect, s a majorat pensia de intretinere insa s a ... (vezi toată discuția)