avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minori-Foarte Important
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minori-Foarte Important

Buna ziua,
Va adresez o intrebare legata de o situatie mai delicata. Am sa va descriu mai jos , toata situatia.
Sora mea , este casatorita , de 10 ani, cu un cetatean Italian,are cetatenie Italiana si locuieste in Italia in orasul Palermo , si au impreuna 3 copii , care sunt minori , doi baieti si o fetita. (8 ani , 6 ani si fetita 1,5 ani) . In ultimul timp , comportamentul sotului ei , a determinat-o pe sora mea sa apeleze la asistenta sociala din Italia, din cauza ca sotul ei devenise foarte violent fata de ea si fata de copii, avand un comportament total deplasat , batand-o pe sora mea si pe copii, a obligat-o sa i-a si droguri , nu a devenit dependenta , aveau in fiecare zi certuri si scandaluri . In momentul cand sora mea a aplelat la asistenta sociala din Italia din orasul Palermo , era insarcinata cu fetita in 2 luni de sarcina. Neintelegeriile dintre ea si sotul ei , a facut-o in disperarea in care se afla sa apeleze la asistenta sociala. A fost plasata impreuna cu copii , baietii , pentru ca fetita nu se nascuse , intr-un plasament din provincia Palermo , unde a fost tinuta pana a nascut fetita, si pana a implinit fetita varsta de 1,5 ani , apoi i-au fost luati toti copii si fata si baietii de catre cei de la asistenta sociala si mutati in alt plasament fara sora mea. In prezent ea a fost data afara de acolo si trimisa pe strazi . Si-a gasit servici si o camera cu chirie si in prezent are unde sa stea. Pana sa se nasca fata , a primit o avocata care in aproximativ 1 an si 8 luni nu a facut nimic si nu a informat-o ca , copii ii vor fi luati de catre cei de la asistenta sociala, acest lucru aflandu-l cu 3 zile inainte sa se intample acest aspect. In prezent ea nu mai este lasata sa vada copiii , i-a fost interzis orice fel de vizita , asupra copiilor, de cand i-au luat copii nu i-a mai vazut. Cei de la asistenta sociala i-au spus surorii mele ca daca se angajeaza , o vor lasa sa vada copii, dar acest lucru nu s-a intamplat , ba pe deasupra copii urmeaza sa fie dati spre adoptie .Sotul ei in prezent se afla in inchisoare datorita ca a avut o disputa cu un alt cetatean din oras. Oricum el nu mai doreste copii si nici sa aiba vre-o relatie cu ea . Sora mea nu este divortata de el . Nu stiu cum sa faca sa divorteze de el in situatia data , el fiind la inchisoare , ea neavand o casa propietate personala acolo , cum are sotul ei. In data de 14 mai 2020 , are infatisare cu sotul ei la tribunal pentru separare
( asa este mentionat acolo ) . Un alt aspect foarte important , sora mea a schimbat avocata pe care o avea , cu o alta avocata care a facut recurs la tribunal , pentru ca copii ei sa nu fie dati spre adoptie. Mentionez ca in Romania ea ar avea , unde sa locuiasca si posibilitatea sa creasca copii , dar cei de la asistenta sociala nu vor sa ii dea copii.
Acum va adresez intrebarea : Ce sanse sunt sau ar fi ca ea sa obtina custodia copiilor si sa vina cu ei in Romania ?
Va rog foarte respectuos sa-mi da-ti si mie un raspuns. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
CristyBoss, utilizator
conform regulamentului european 2201/2003 :

Răspundere părintească
ART. 8
Competenţă de fond
(1) Instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii
părinteşti privind un copil care are reşedinţa obişnuită în acest stat membru la momentul la care
instanţa este sesizată.
(2) Alineatul (1) se aplică sub rezerva dispoziţiilor articolelor 9, 10 şi 12.

Asta inseamna ca pentru ”obtinerea custodiei copiilor” avan in vedere ca domiciliul se afla in alta tara decat Romania, instanta competenta este cea din tara unde se afla minorii.
Sa tina legatura foarte strans cu avocatul ce-l are acolo.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns, dar totusi nu m-ati lamurit prea mult , va tine legatura cu avocata care o are acolo,acest lucru este de la sine inteles , dar tinand cont ca este o avocata din oficiu , pentru ca nu isi poate permite sa apeleze la o firma de avocatura de renume , si sa aibe un avocat care va lupta pentru acest caz , la fel cum a facut si cea pe care a avut-o anterior , nu i-a adus la cunostiinta aspectele ca ,copii ii vor fi luati in plasament , mai bine zis a tinut cu statul Italian si la fel va face si asta , spuneti-mi si mie ce avocat din oficiu , a castigat vreodata vre-un caz mai dificil ? adica a luptat doar asa din dragoste fata de ....nu-stiu-ce, ce sa mai vorbim, nu cred ca sunt sanse prea mari sa mai obtina custodia copiilor , acolo in Italia ea, datorita faptului ca nu mai locuieste impreuna cu sotul ei nu are o situatie buna ,locuieste cu chirie si mai mult ca sigur copiii , fiind de cetatenie Italiana ca nu i vor fi incredintati ,chiar daca aici in Romania are o situatie buna. Am apelat si la asistenta sociala din Romania , am fost si la ambasada Italiei , dar peste tot doar m-au ascultat si au spus ca vor rezolva cumva situatia , a trecut de atunci mai bine de o luna de zile si cum de altfel se rezolva treburiile in Romania , adica deloc , nu am primit niciun raspuns.
Am crezut totusi ca ma veti ajuta cu un sfat , in privinta unei metode , care sa o faca sa obtina copiii si sa vina in Romania sa ii creasca linistiti , departe de scandaluri si batai, nu doar sa se tina de avocata de acolo.
Va multumesc pentru deranj. O zi frumoasa.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2020
CristyBoss, utilizator

In baza dispozitiilor art. 8 din R 2201/2003 competenta in materia raspunderii parintesti apartine instantelor statului membru in care se afla "resedinta obisnuita a copilului"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie minori in italia vviorel97 vviorel97 buna ziua, in urma divortului cu fosta sotie cele 2 fiice ale mele au fost incredintate mamei iar fosta sotie a plecat cu fetele in italia si sa recasatorit cu ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț, iar minorul e cu mine în italia. am probleme cu mama lui din cauza semnăturilor pe care trebuie să mi le dea, pot cere, temporar, custodie totală? MgcMarius MgcMarius Sunt în proces de divort cu minor iar minorul locuieste cu mine in Italia. Aici mai tot anul am nevoie si de semnatura mamei pentru diferite chestii ... (vezi toată discuția)
Revenire in romania cu copil minor nascut in italia GABRIELA TARAS GABRIELA TARAS Buna ziua! Sora mea a locuit cu partenerul (italian) in concubinaj 9 ani,cei doi au o fetita de 7 ani acum,insa sora mea nu mai doreste sa traiasca cu acesta, ... (vezi toată discuția)