avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru in asociatie apolitica, dar in acelasi timp ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru in asociatie apolitica, dar in acelasi timp membru in asociatie politica pentru tineri

Sa zicem persoana X este membra in Asociatia non-profit, non-guvernamentala si apolitca Y, dar se zvoneste ca, in acelasi timp, este membra in asociatie politica pentru tineri Z.

Regulamentul de Ordine Interioara specifica faptul ca membrii au obligatia "De a nu fi membru în altă organizație care poate intra în conflict de interese cu scopul şi obiectivele Asociației"

In statutul Asociatie se specifica ca asociatie este apolitica.

Intrebarea mea este: Se poate face rost de o dovada ca X face parte din aceasta asociatie politica pentru tineri prin mijloace legale?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:08, 21 Aprilie 2020
dreptul de asociere in partide politice la fel ca dreptul de asociare in organizatii non-profit este un drept constitutional si o restrangere a lui ar trebui sa fie cu caracter de exceptie si foarte temeinic justificata. Cea mai mare parte din ONG-uri sunt "apolitice" ( mari riguros spus sunt nepartizare poltic) dar asta nu inseamna ca membrii lor nu pot fi membri in organizatii politice si activa si acolo, cat timp nu se manifesta politic in activitatea din ONG-ul nepartizan politic. Poate daca activitatea ONG-ului e in ceva domeniu sensibil ex. monitorizare alegeri, anticoruptie, educatie civica pe teme electorale sau alte asemenea, unde poate fi suspectat si atacat ca nu ar fi de fapt echidistant politic ci mascat actioneaza partizan, ar putea pune conditia ca persoanele din conducere si eventual cooordonatori de proiect sau alte persoane-cheie sa nu fie membri in organizatii politice. De obicei este suficient sa prevezi ca persoanele din conducerea ONG-ului sau nu aiba functie de conducere intr-o organizatie politica. Simpli membri ar trebui sa poata fi si in organizatia nepartizana politic daca domeniul ei de activitate e prin natura lui departe de politica, si daca sunt doar un membru de rand al organizatiei politice si nu au functii de conducere sau reprezentare in ONG ( ex. purtator de cuvant, ofiter de presa etc.) nu ar trebui sa fie problema, Nu cred ca exista vreo cale de a verifica oficial daca un membru al unei asociatii sau persoana din Consiliul Director al unei asociatii sau fundatii este sau nu membru al unei organizatii politice, altfel decat sa ii cereti sa declare pe proprie raspundere sau sa urmariti ce informatii a publicat acea organizatie politica..... si, cu exceptiile mentionate, nici nu cred ca e legitim....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E vreo diferenta intre o asociatie non-profit si un ong??? adria_bd adria_bd as dori o lamurire... eu credeam ca prin denumirea de ONG (organizatie neguvernamentala) ne referim la orice asociatie sau fundatie. mai nou, mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Apartenenta politica membrii asociatie daniel05 daniel05 Buna, am o nelamurire vis-a-vis de statutul unei asociatii. In cazul infiintarii unei asociatii care se doreste a fi total apolitica si independenta ... (vezi toată discuția)
Compatibilitate functionar public- organizație non profit danciu simona danciu simona Bună seara! Sunt functionar public la o primărie, iar seful meu vrea ca eu sa incasez sponsorizarile unei organizatii non profit . Vă rog să mă ajutați ... (vezi toată discuția)