avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Apartenenta politica membrii asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Apartenenta politica membrii asociatie

Buna, am o nelamurire vis-a-vis de statutul unei asociatii.

In cazul infiintarii unei asociatii care se doreste a fi total apolitica si independenta politic, se poate mentiona in statut ca membrii asociatiei nu pot face parte din nici un partid politic sau miscare politica ?

Am mai vazut un statut al unei asociatii in care era prevazut un asemenea articol, asadar presupun ca e perfect legal dar am nevoie si de alte pareri.

Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
daniel05, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:24, 9 Decembrie 2014
In principiu esti liber sa prevezi o asemenea conditie de inscriere in asociatie... de regula insa caracterul apolitic / nepartizan nu e compromis si nici imaginea publica nu e afectata in acest sens daca persoanele din conducerea ONG-ului sunt membri in diferite partide, sau chiar in acelasi, daca nu au functii de conducere si se abtin de la manifestari publice partizane in general sau macar de la cele in care sunt perceputi in postura de ONGist. Cat despre membrii simpli, de regula nu ar trebui sa fie o problema. In functie de scopul sau obiectivul special al organizatiei sau al unui anumti proiect, ar putea fi insa recomandabil sau chair necesar ca toti membrii conducerii si chair toti membrii asociatiei sa fie apolitici.... Restrictia ar fi de dorit sa aiba o justficare obiectiva, prin prisma scopulu si obiectivelor organizatiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Membru in asociatie apolitica, dar in acelasi timp membru in asociatie politica pentru tineri Equilibrio Equilibrio Sa zicem persoana X este membra in Asociatia non-profit, non-guvernamentala si apolitca Y, dar se zvoneste ca, in acelasi timp, este membra in asociatie ... (vezi toată discuția)
Este situatie de incompatibilitate? totoracristian totoracristian Un functionar public poate fi si secretar al unui departament juridic din cadrul unui partid politic ? Precizez ca este functionar public cu statut special si ... (vezi toată discuția)
Art.21 din o.g. 26/2000 papinni papinni In mod normal, conform art.21 din OG 26/2000 \\"(1) Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor.\\" La unele ... (vezi toată discuția)