avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie mama
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie mama

Buna,

lucrez la o firma si sunt platita in felul urmator:

-salarul minim pe cartea de munca
-cea mai mare parte din salar pe PFA cu norma de venit

urmeaza sa fiu mama si as dori sa stiu cum e mai bine sa procedez ca sa fiu in avantaj: sa trec de la PFA cu norma de venit la PFA si sa declar tot cat castig sau sa raman asa cum sunt acum pentru ca se poate ca impozitul care urmeaza sa il platesc sa fie mai mare decat suma de care o sa beneficiez in postura de mama.

Ma gandesc ca ar fi bine sa decar suma totala deoarece impozitul il voi plati doar pana cand voi naste si apoi voi beneficia de indemnizatia pentru mame urmand ca PFA sa il inchid pe perioada de ingrijire a copilului

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:58, 10 Decembrie 2009
Faceti asa cum ati detaliat mai sus....... rationamentul dumneavoastra este foarte corect
Indemnizatia de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor realizate pe ultimile 6 luni,cucat acest venit este mai mare,cu atat creste si valoarea indemnizatiei,pana la 12 salarii minime pe tara.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil gheorghe ionela gheorghe ionela daca pe langa salariu (12 luni)am venituri suplimentare din activitati independente (PFA traducator autorizat) iar data nasterii copilului va fi intre 15 si 20 ... (vezi toată discuția)
Legea maternitatii si pfa-ul Ssimo Ssimo Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: sunt angajata intr-o companie de 2 ani. Mi s-a propus sa trec in regim de pfa, dar am ramas insarcinata. Daca fac trecerea ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pentru cresterea copiului luminitamaria luminitamaria -sunt profesoara si m-ar interesa daca venitul din meditatii se adauga la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului?daca da ce ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)