avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea maternitatii si pfa-ul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea maternitatii si pfa-ul

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: sunt angajata intr-o companie de 2 ani. Mi s-a propus sa trec in regim de pfa, dar am ramas insarcinata. Daca fac trecerea la pfa, beneficiez de drepturile concediului de maternitate si indemnizatie in baza castigurilor cu pfa-ul? Sau acesta ar fi trebuit deschis cu 12 luni inainte?

Cel mai recent răspuns: Aya , utilizator 11:06, 6 Februarie 2010
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Deci chiar daca imi dau demisia de la job, trec pe pfa si nasc peste 8 luni, beneficiez de indemnizatie (in baza veniturilor din ultimele 12 luni)?
Sau e nevoie sa fiu in acelasi loc (respectiv pfa) cu 12 luni inainte sa raman insarcinata?
Aveti mare grija cu PFA-ul si maternitatea.
Ca PFA trebuie sa platiti CAS-ul si CASS-ul (sa princeti in contractul pe care il faceti cu ei si cei 0.85% pentru concediile medicale) plus impozitul de 16.5 la suta mi se pare.

Ma aflu intr-o situatie relativ similara iar treaba asta cu PFA-ul in cazul nostru e o mare porcarie.X-(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mama Ioana2005 Ioana2005 Buna, lucrez la o firma si sunt platita in felul urmator: -salarul minim pe cartea de munca -cea mai mare parte din salar pe PFA cu norma de ... (vezi toată discuția)
Calcul concret al indemnizatiei pentru maternitate si cea pentru cresterea copilului andeiusa@yahoo.com andeiusa@yahoo.com Buna ziua, Mi-am infiintat un PFA in aprilie 2009, facturez servicii de 5265RON pe luna. Am aflat ca sunt insarcinata, ar trebui sa nasc in sept-oct 2010. ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate pentru jumatate de norma? serbucornel serbucornel sunt angajat in sistemul bugetar cu jumatate de norma.....sotia mea a ramas insarcinata....este posibil sa pot intra eu in concediu de maternitate 2 ani si sa ... (vezi toată discuția)