avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul concret al indemnizatiei pentru maternitate si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul concret al indemnizatiei pentru maternitate si cea pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Mi-am infiintat un PFA in aprilie 2009, facturez servicii de 5265RON pe luna. Am aflat ca sunt insarcinata, ar trebui sa nasc in sept-oct 2010.
Am incheiat contract cu CAS-ul pentru toata suma pe care o facturez in 24.11.2009 dar am platit retroactiv incepand cu mai 2009 (cu penalizatile de rigoare). Imi achit, de asemenea impozitul pe venit de 1653RON trimestrial.
Cu Casa de Pensii am incheiat contract pe o suma minima. As vrea sa stiu daca contributia la Casa de Pensii afecteaza la calcului sumei indemnizatiei pentru crestere a copilului. In cazul in care afecteaza suma indemnizatiei, pot sa platesc retroactiv pentru o suma mai mare care sa imi creasca indemnizatia?
De asemenea, beneficiez si de cele 126 de zile de concediu de maternitate, si dupa aceste 126 de zile eu trebuie sa imi suspend activitatea pe pfa pt a primi indemnizatia de crestere a copilului?
Va rog sa imi spuneti care este suma pe care ar trebui sa o primesc pentru cei 5265RON venituri.

Va multumesc foarte mult, chiar daca am studiat un pic legea, nu am reusit sa gasesc un raspuns concret la aceste intrebari!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:30, 17 Ianuarie 2010
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit. In speta, ar fi vorba despre perioada sept-oct.2009 - sept.-oct. 2010.

Contractul de asigurare incheiat cu Casa de pensii nu va ajuta cu nimic la calculul indemnizatei pentru CIC., ci numai veniturile realizate ca PFA.
Multumesc mult! Realizez venituri profesionale pentru care platesc impozit incepand cu aprilie 2009, asadar ma incadrez.
As vrea sa stiu insa si care ar fi exact formula de calcul 85% din cei 5265RON....ma rog, stiu ca trebuie sa ma aresez unui contabil, dar deocamdata nu am reusit sa iau legatura cu unul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
andeiusa@yahoo.com, utilizator
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate pentru jumatate de norma? serbucornel serbucornel sunt angajat in sistemul bugetar cu jumatate de norma.....sotia mea a ramas insarcinata....este posibil sa pot intra eu in concediu de maternitate 2 ani si sa ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului? corene corene Buna ziua, In martie anul trecut m-am angajat pe perioada determinata la o societate pana pe 1 octombrie. Inainte de a se termina contractul m-am angajat la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie 85% crestere copil la pfa cristina1983 cristina1983 Incepand cu 01 Martie am un PFA, urmeaza sa fac declaratia la Administratia Financiara a venitului estimativ. Din punct de vedere al administratiei venit net ... (vezi toată discuția)