avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris, Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris, Codul Muncii

Buna ziua,

As vrea sa intreb daca:
- avertismentul scris dat unui angajat poate fi refuzat de catre acesta si daca poate fi contestat.

Am gasit pareri contrare si as avea nevoie de opinia unui specialist.

Multumesc.

Cristina

Cel mai recent răspuns: ancaiftode , utilizator 14:58, 10 Ianuarie 2010
IN primul rand, un averisment scris nu poate fi dat fara o comisie de cercetare disciplinara asa cum rezulta din prevedrile CCMUN art. 75 (1).

Salariatul nu poate refuza primirea decizie de sanctionare. Daca o face aceasta decizie va fi trimisa prin posta cu semnatura de primire.

Decizia de sanctionare cu avertisment scris poate fi contestat la tribunalul de pe raza de domiciliu, sectia litigii de munca, fiind scutit de taxe, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Inainte de comisia de disciplina: chemarea se face pe baza unei convocari scrise la care semenaza salariatul de primire.
Dupa comisia e disciplina: se face un proces verbal incheiat pe baza ce s-a discutat si hotarit la sedinta respectiva. Angajatul va avea si el un punct de vedere in baza unei note explicative.
Daca e de mers mai departe vi s-a explicat mai sus ce se mai poate face legal.
Decizia de sanctionare se ataca la instanta competenta in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.
Instanta competenta fiind Tribunalul judetean in a carui raza teritoriala isi are domiciliul reclamantul.
Am si eu o problema si nu prea stiu ce sa fac si as dori o lamurire. Este legal, ca in ziua mea libera, sa primesc telefon de la sotia patronului (nu stiu exact ce functie detine in firma, dar in mod sigur nu este seful meu direct) sa imi spuna ca imi desface CIM, si ca in ziua respectiva am absenta nemotivata? Si inca ceva, mi-a luat cheia de la magazinul pe care il am in gestiune, iar luni sunt chemata pentru inventar.Ce sa fac? Va multumesc.
Nu va puteti impotrivi la un inventar, dar avand in gestiune magazinul respectiv nu trebuia sa dati cheia pana dupa inventar.
Aveti grija ca inventarul sa se faca in scris , sa fie semnata fiecare fila de catre persoana care preia gestiunea si sa aveti si dvs.cate un exemplar.
Cat priveste concedierea, aceasta nu poate fi facuta daca nu exista abateri din partea dvs. decat din initiativa angajatorului si in acest caz aveti dreptul la somaj, plata compensatorie de doua salarii etc...
Reveniti cu detalii la ceea ce se va mai intampla sa va putem ajuta.

Alte discuții în legătură

O angajata a iesit la inventar - 10000 lei bebe_panait bebe_panait am 2 vanzatoare la un magazin, la inventar facut din 2 in 2 luni, am iesit lipsa aproximativ 10000 lei, una dintre ele a recunoscut ca a luat banii si a ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune george123123 george123123 Buna ziua , va relatez urmatoarea situatie : sunt angajat intr-un magazin unde am inceput activitatea acum un an , am fost informat dupa inceperea ... (vezi toată discuția)