avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Venitul din chirii pt spatii comerciale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Venitul din chirii pt spatii comerciale

Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca o asoc de prop. are la parter un spatiu inchiriat, administratorul trebuie sa depuna o declaratie lunara catre ANAF. Si daca da, care?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: office.bellhome@gmail.com , utilizator 14:07, 13 Martie 2020
Nu trebuie depus nimic.
Legislatie:
L 196/2018,
Veniturile asociaţiei de proprietari
Articolul 70
(1) Toate veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparţin asociaţiei de proprietari.
(2)Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afişat la avizierul asociaţiei, şi se evidenţiază în registrul unic de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari.
......................................................
Articolul 71
....... (2) ...Fondul de reparaţii este utilizat numai pentru consolidarea
condominiului, reabilitarea termică, creşterea calităţii ambiental-arhitecturale a construcţiilor, precum şi pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune.
...................
Asadar, parerea mea este ca sumele obtinute sa le evidentiati separat, atat ca intrari cat si, mai ales la iesiri - care la randul lor sa fie foarte bine justificate cu facturi / chitante, etc.
Lucrarile respective sa aiba aprobarea AG a membrilor sau a com. executiv - dupa caz.
Cititi mai multe in legislatie.
Mult succes!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se depune Declaratia 101.

In cazul in care asociatiile de proprietari obtin venituri din activitati economice (venituri din chirii),acestea au obligatia de a se inregistra ca platitoare de impozit pe profit si de a depune, anual formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” respectiv de inscriere in vectorul fiscal a acestei obligatii prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", in termen de 15 zile de la data inceperii realizarii
veniturilor.

Veniturile asociatiei de proprietari pot fi: venituri din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii.
Veniturile asociatiei de proprietari pot fi venituri neimpozabile sau venituri impozabile.
Multumesc mult pt ajutor.
Multumesc mult pt ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 101 david ionica david ionica Buna seara. Va rog sa ma sprijiniti in completarea declaratiei 101. Precizez ca sunt admin la o asociatie de proprietari si veniturile asociatiilor nu sunt ... (vezi toată discuția)
Declaratia 101 StRotaru StRotaru Este adevarat ca , incepand cu anul 2017, Asociatiile de Proprietari trebuie sa depuna Declaratia 101, inclusiv in situatia in care realizeaza numai venituri ... (vezi toată discuția)
Multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca ... maiadorina maiadorina multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca noi am renuntat la spatiu si asociatia administreaza 18 scari , cel putin 350 ... (vezi toată discuția)