avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva intracomunitar firma neplatitoare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva intracomunitar firma neplatitoare tva

Buna ziua, O societate comerciala, neplatitoare de tva in Romania, achizitioneaza marfuri din UE si vinde fara TVA in Romania. Achizitiile din state UE sunt inca sub plafon; intre timp a solicitat si primit cod TVA intracomunitar si astfel facturile din UE sunt fara TVA -ul din tara respectiva. Ce declaratii trebuie sa depuna? Dupa ce a primit codul de TVA intracomunitar, care apare pe facturile externe se mai tine cont de plafonul de 10000 euro (36000lei) la achizitii intracomunitare? Trebuie platit TVA in tara noastra sau se plateste tva-ul abia cand se depaseste plafonul, firma fiind deja inregistrata cu TVA pt achizitii intracomunitare si deja foloseste codul respectiv?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 14:54, 1 Mai 2020
Odata inregistrat platitor de TVA pentru operatiuni intracomunitare, plafonul de 10.000 euro nu mai are relevanta.

Da, cand depasiti plafonul de 300.000 lei vanzari in tara, trebuie sa va inregistrati platotor de TVA si pentru aceste operatiuni.
Multumesc. Deci sa inteleg ca trebuie facute din cate am citit declaratiile 301 si 390 si sa platesc TVA-ul tarii noastre de 19% la valoarea facturii din UE?
Da, fiind neplatitor in tara.
Ok, multumesc.
Odata ce ati solicitat si obtinut cod de TVA intracomunitar (adica pe art. 317 din Codul Fiscal), sunteti obligat sa achitati TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri, in baza decontului special de taxa, respectiv D301.
Totodata veti avea in vedere incadrarea in plafonul de regim special micro (art. 310 din CF) privind scutirea pana la suma de 300000 lei/an exclusiv. Peste acest plafon va trebui sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA in baza art. 316 CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva si taxe elvetia sevenx sevenx Buna ziua, Va cer ajutorul in urmatoarea problema. SRL neplatitor de TVA, neinscris in reg operatorilor intracomunitari (se incadreaza in plafon) doreste ... (vezi toată discuția)
Plata tva pentru achizitii intracomunitare oanals oanals O microintreprindere achizitioneaza din UE materii prime care intra in procesul de productie in Romania, prin subcontractori. Ulterior, produsele obtinute sunt ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)