Buna ziua azi am fost instintat ca exista o plangere penala impotriva mea care a fost depusă pe data de 20 septembrie 2019.despre care eu nu stiam nimic este normal ca dp 6 luni sa primesc citatia acs ca sa ma prezint sa dau declarație desi lucrurile stau de fapt astfel eu am fost agresat de către anumite persoane fizic si verbal nu am depus plângere la poliție deoarece acele persoane sunt rude cu mn si au cerut scuze nu a fost nimic grav si i-am iertat am zis treaca de la mn desi totul sa intamplat într-un loc supravegheat video cu martori , toate bune fără să mai am vreun conflict cu acele persoane ca azi sa fiu chemat la poliție ca exista o plangere penala impotriva pt lovirea unuia dintre agresorii mei cu alți 2 agresori ca martori din data de 20 septembrie bun i-am explicat polițistului cum a fost toata treaba si mia zis ca declarația mea nu il intereseaza pt ca nu am depus plângere atunci si sa recunosc cv ce eu nu am făcut și eu i-am adresat următoarea intrebare de ce nu am fost citat pana atunci ca sa ma pot apăra intrebarea mea este , este legal ca sa astepte polițistul 6 luni inainte de a fi citat sa dau declarație trecând tottotodată termenul meu de 90 de zile în care pot depune plângere si imi zice ca chiar daca aduc martori si filmări nu mi le ia în considerare ca au trecut 90 de zile . Multumesc pt raspuns
Dupa parerea mea trebuia sa fiti chemat mai devreme.
Depinde insa si cum s-a desfasurat ancheta.
Va trebuie avocat pentru verificari concrete daca vreti sa va aparati asa cum se mai poate in acest moment.Din punctul meu de vedere sunteti dezavantajat dar depinde ce au facut in concret pentru ca aprecierea se face in concret.
Daca intentionati sa depuneti plangere, trebuia sa o faceti in termenul legal.
Dupa ce s-a depus plangere, s-a inceput up in rem si s-au administrat anumite probe. Daca ati fost citat in calitate de suspect, nu va ramane decat sa va exercitati apararea in dosarul penal format impotriva dvs.
In schimb, nu este adevarat ce v-a spus politistul, daca aveti calitatea de suspect, aveti dreptul sa propuneti probe.
Atunci cand stii ca esti nevinovat, cea mai buna aparare este sa spui adevarul! Daca ai si tu o vina, atunci poate ar fi cazul sa-ti iei si un avocat. Oricum, uite ce scrie in Codul de procedura penala:
Articolul 100
Administrarea probelor
(1) În cursul urmăririi penale, organul de urmărire penală strânge şi administrează probe ATÂT ÎN FAVOAREA, cât şi în defavoarea suspectului sau a inculpatului, din oficiu ori la cerere.
Asadar, declaratia ta de suspect va contine si cele spuse de tine in apararea ta, politistul fiind obligat sa consemneze in scris TOT ce declari, nu fragmente!
Articolul 109 din Codul de procedura penala:
Modul de ascultare
(1) După îndeplinirea dispoziţiilor art. 107 şi 108, suspectul sau inculpatul este lăsat să declare tot ceea ce doreşte referitor la fapta prevăzută de legea penală care i-a fost comunicată, după care i se pot pune întrebări.