avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren, casa construita.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren, casa construita.

Buna ziua. Am si eu o intrebare.. in situatia in care exista 2 soti..sotul mosteneste un teren pe care isi construieste o casa ( ambele situatii in timpul casatoriei), fac un copil iar dupa cativa ani mai face un copil cu o alta femeie, fiind in continuare casatorit cu prima sotie. El decedeaza nefiind divortat...cum se impart bunurile si care e situatia terenului mostenit de el (din cate stiu bunurile mostenite nu fac parte din comunitatea de bunuri a sotilor).. sotia va putea sa ceara vanzarea casei?
Cel mai recent răspuns: Alexandrina Mihai , 20:47, 15 Martie 2020
Soția va moșteni 1/4 din teren și 5/8 din casa.
Cei doi copii vor moșteni 3/4 din teren și 3/8 din casă.
Pentru vânzare trebuie dezbătută succesiunea. Vânzarea nu va putea fi facuta decât de către toți moștenitorii.
Puteti sa mi spuneti de ce sotia mosteneste si din teren? ( daca terenul respectiv era mostenit doar de sot).

raluk0207 a scris:

Soția va moșteni 1/4 din teren și 5/8 din casa.
Cei doi copii vor moșteni 3/4 din teren și 3/8 din casă.
Pentru vânzare trebuie dezbătută succesiunea. Vânzarea nu va putea fi facuta decât de către toți moștenitorii.

Pentru ca asa a stabilit Codul civil. Ca soția supraviețuitoare să moștenească un sfert.
Da, terenul era bunul propriu al sotului, însă chiar și asa, soția moștenește o cotă.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2020
raluk0207, utilizator
Am inteles.
Ati spus ca imobilul nu se poate vinde decat cu acordul tuturor dupa dezbaterea succesiunii.. in cazul in care nu sunt toti de acord sa vanda, ajunsi in instanta, aceasta poate sa i supuna la vanzarea imobilului?

raluk0207 a scris:

Pentru ca asa a stabilit Codul civil. Ca soția supraviețuitoare să moștenească un sfert.
Da, terenul era bunul propriu al sotului, însă chiar și asa, soția moștenește o cotă.

La instanța se face partajul. Mai exact, imobilul va fi atribuit integral unuia dintre moștenitori, cu obligația de a achita sulta celorlalți doi.
După ce obtine hotărârea judecătorească și achita sultele, moștenitorul respectiv poate vinde singur.

Alte discuții în legătură

Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii? negue_c negue_c Buna ziua, E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama stefanica1975 stefanica1975 Buna ziua, Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)