Ma numesc Uhar maria sunt din Carei, judet Satu Mare.Suntem doua surori.Tata amurit in 2004 si nu sa efectuat succesiunea.Mama sta in casa.Recent am aflat ca nora mea a pus ochii pe casa si teren si i-a propus mamei mele ca preiau ei casa (fiul meu cu ea).Sigur m-am inervat. Mama mea are 84 de ani, nu zic ca este senila dar este foarte usor de manipulat fiindca il iubeste mult pe fiul meu. Nu vreau sa fac circ, dar vreau sa iau masuri impotriva mamei mele fara a o jigni. Dar pe langa asta mama mea mai are doi nepoti (eu mai am o fata iar sora mea are o fata )asa ca mi se pare total nepotrivit sa-i lasam pe ei pe dinafara. Eu asa stiu ca noua (surorii mele si mie) ni se cuvin doua sferturi din intreaga mostenire si mamei mele un sfert. Corectati-ma daca nu este asa. Asa ca m-am gandit sa ma duc la un notar si sa pornesc succesiunea dupa tata daca nu pot cu vorbe frumoase s-o conving pe mama. Inca nu am vorbit cu nimeni si vreau sa ma documentez inainte de porni actiunea. Dar trebuie sa fac ceva impotriva norei mele inainte de a fi prea tarziu. Dari-mi un sfat. Cu stima.
Buna ziua,
Puteti sa mergeti la notar sau, daca nu va intelegeti CIVILIZAT, sa mergeti in instanta pentru dezbaterea succesiunii.
COTELE sunt:
a. Bunuri ale defunctului realizate inainte de casatorie sau devenite bunuri proprii prin mostenire sau donatie de la alte persoane;
- sotia supravietuitoare 1/4
- copiii impart in parti egale restul de 3/4 (fiind 2 copii inseamna ca dumneavoastra si sora aveti cate 3/8 din bunuri). NEPOTII nu vin la mostenire decat prin reprezentare (daca ati fi decedata ar veni copii dumneavoastra sa va reprezinte, ei nu nora).
b. Bunuri realizate de soti impreuna
- sotia supravietuitoare 5/8 DIN INTREG (1/2 = 1/4 din 1/2)
- copii (dumneavoastra si sora) impart in parti egale restul de 3/8 DIN INTREG.
ATENTIE, dupa dezbaterea succesiunii mama dumneavoastra, daca va dovedi cu acte ca este intreaga la minte, va putea sa instraineze partile ei ORICUI fara ca cineva sa se poata impotrivi!
Dezbateti succesiunea de pe urma tatalui, cu cotele ce vi se cuvin tuturor mostenitorilor. Mama dvs va avea cota majoritara. Ca sa poata vinde, , notarul, trebuie sa ceara un certificat medico-legal, tinand cont de varsta mamei, documentatia cadastrala si alte documente Un bun imobil nu se poate vinde pe cote parti decat daca este facuta o iesire din indiviziune. Cadastru pe intreg apoi pe loturi. Iar iesirea din indiviziune trebuie sa o faca toti mostenitorii. In zcazul in care nu se inteleg, deoarece procedura contencioasa ( in instanta) este o procedura mai lunga si cu taxe mari , Se poare recurge la procedura medierii in care partile pot ajunge foarte repede la un consens, ele vor dispune, cu ajutorul unui mediator, care va emite un acord de mediere ce poate constitui actul lor de iesire din indiviziune. Totul se rezolva intr-un timp scurt cu taxe minime. Impotriva nurorii ,in momentul de fata , nu puteti face nimic , atata timp cat nu ati terminat succesiunea.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu aveti ce face împotriva nurorii, atât timp cât deocamdată lucrurile sunt la stadiul de intenție.
În primul rând, familia dvs nu are acte de proprietate. Trebuie dezbătută succesiunea.
În al doilea rând, mostenitorii legali sunt mama, dvs si frații. In urma dezbaterii moștenirii, veti rămâne cu toții în indiviziune.
Asta înseamnă că întregul drept de proprietate nu poate fi transmis decât cu acordul tuturor.
Însă, fiecare dintre dvs va fi proprietar exclusiv pe cota sa moștenită.
Deci mama poate vinde/dona cota sa oricui dorește, fără ca dvs să puteti împiedica acest lucru.