avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere copil

Buna ziua! Am un copil de 2 ani cu fostul iubit pe care nu l-am trecut ca tata in certificatul de nastere pt ca nu mai e nimic intre noi. In ciuda faptului ca nu l-am recunoscut ca tata nu i-am interzis sa-l vada pe copil de cate ori a vrut.El vrea acum sa facem la notar recunoasterea. Vrea doar sa-l trec ca tata, fara sa-i schimb numele copilului si domiciliul. Daca o fac, ce drepturi are el asupra copilului? In viitor, daca vreau sa plec din tara cu copilul, am nevoie de acordul lui?
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:35, 15 Martie 2020
El poate recunoaște copilul printr-o declarație notariala, fără acordul dvs.
Ca efect, va fi emis un nou certificat de naștere cu numele lui la rubrica tata, plus toate drepturile si obligatiile părintești care decurg din aceasta calitate: plata pensiei alimentare, drept de vizita, exercitarea autorității parintesti împreună cu dvs si da, veti avea nevoie de acordul lui ca sa iesiti cu minorul din țară.
Copilul poate purta in continuare numele dvs.
Am uitat sa mentionez ca noi n-am fost casatoriti. Si in cazul acesta,daca il recunosc si schimbam certificatul, am nevoie de acordul lui la iesirea cu minorul din tara?
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2020
Anonimus_2020, utilizator
După cum v-am spus deja mai sus, da.
Prin recunoaștere, copilul va avea și tata.
In Romania, autoritatea părintească este exercitata in comun de ambii părinți. Nu contează că sunt sau nu căsătoriți.
Deci nu veti putea iesi cu minorul din țară, fără acordul tatălui.
Nu numai că nu veţi putea ieşi din ţară fără acordul lui, dar va avea program de vizită şi în acele zile, ore, va trebui să pregătiţi copilul să plece cu el; pe de altă parte, el nu este obligat să se prezinte la program, el va avea doar dreptul , nu şi obligaţia de a vizita copilul.Numai dvs. aveţi obligaţia de a fi acasă cu copilul pregătit, în caz contrar răspundeţi şi civil, şi penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil - amiabil SandraM SandraM Buna ziua, Am un copil de 5 ani in al carui certificat de nastere nu figureaza tatal. Vreau sa iau in calcul posibilitatea ca tatal sau sa il ... (vezi toată discuția)
Custodie Ruxandra2329 Ruxandra2329 Buna seara, Sunt mama a unei fetite de 5 ani si jumatate. Nu am fost casatorita si m-am despartit de tatal fetei in perioada cand eram insarcinata. In timpul ... (vezi toată discuția)
Plecare definitiva in alta tara ToiaLuminita ToiaLuminita Buna seara, Mama copilului s-a casatorit de curand si copilul este cu alt tata cu care nu a fost casatorita. Copilul pana la ce varsta poate fi trecut pe ... (vezi toată discuția)