avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzarea unei case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzarea unei case

Bună ziua, am și eu o întrebare. În urma decesului unor rude părinții mei au moștenit o parte din casa lor (25%).
Împreună cu celalalt moștenitor (majoritar cu 75%)au demarat procesul de vânzare al casei.
După ce au rezolvat cu actele la notariat casa nu s-a putut vinde din cauza ca nu avea cadastru și alor mei li s-au oferit un avans de 5.000 lei. De 4 luni nu s-a reușit obținerea cadastrului (din ce ne-a spus celălalt moștenitor)
întrebarea mea este următoarea : se poate vinde casa fără ca ambii moștenitori sa fie prezenți la notariat și astfel părinții mei sa fi fost scoși din ecuație? Ei se miră de ce durează atât și au neclarități în privința vânzării. Va mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2020
Nuts230, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:19, 15 Martie 2020
Întreaga casa nu se poate vinde decât cu acordul tuturor coproprietarilor.
Însă, celalalt moștenitor își poate vinde cota, fără acordul părinților dvs.
Încercați să aflați la cine a apelat pentru documentația cadastrala și luați legătura dvs cu persoana respectiva.
Imobilul se poate vinde doar prin prezenta tuturor mostenitorilor la notariat. Numai in contextul in care exista un mandat (procura) poate sa vanda altcineva in locul mostenitorilor. Documentatia cadastrala este un document foarte important deoarece fara extras de carte funciara nu se poate vinde. Cine s-a ocupat de cadastru sa va dea nr de telefon al expertului sa puteti sa il intrebati ce nr de inregistrare are dosarul. Daca sunt probleme de limita de proprietate sau alte aspecte acestea trebuiau rezolvate in cele 4 luni. Niciun mostenitor nu poate vinde o anumita cota din imobil fara ca toti mostenitorii sa faca o iesire din indiviziune, adica fiecare sa aiba un lot bine individualizat prin act de partaj voluntar. In cazul in care mostenitorii nu se inteleg, puteti apela la procedura medierii, care, mai ales acum in aceste momente generate de acest virus, poate face ca partile sa ajunga la intelegere , mediatorul poate sa emita un acord de mediere care poate fi atestat de avocat, sau autentificat la notar, se depune la Carte funciara si se poate face vanzarea.


Alexandrina Mihai a scris:

. Niciun mostenitor nu poate vinde o anumita cota din imobil fara ca toti mostenitorii sa faca o iesire din indiviziune, adica fiecare sa aiba un lot bine individualizat prin act de partaj voluntar.


Art 634 alin 1 din Codul civil
"Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară."

Deci atat celalalt moștenitor, cât și părinții userului pot vinde/dona/dispune de cotele lor, fără acordul celuilalt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie efectuare cadastru intre mostenitori Nradu 2020 Nradu 2020 Buna ziua, in urma decesului tatălui meu ,succesiunea a fost facut intre fratii mei 3/4 si mama 1/4 plus jumatatea ei. Mentionez ca eu locuiesc cu ea din ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare soimumircea soimumircea Am mostenit impreuna cu fratele meu (fiecare in cota 1/2) o casa si terenul aferent curti si constructiei,care a apartinut parintilor nostri.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, 2 persoane au mostenit (prin certificat de mostenire) 1/2 dintr-un imobil + teren. Unul dintre ei a vandut partea sa, pentru vanzare nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)