avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sponsorizare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sponsorizare

cum inregistrez un contract de sponsorizare : se sponsorizeaza cu un calculator, achizitionat de societate in 2007 si inregistrat ca obiect de inventar deci 303 este cu sold zero?
care sunt inregistrarile ctb in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 09:51, 14 Decembrie 2009
m-am tot gindit la speta aceasta ; o sa reiau inreg , ca sa arat un aspect cu care nu sint impacata :
- cumparare ob inventar- calculator
%=401
303
4426
603=303
8...= cont de ordine si evidenta extrabilantier
---------
@corina propune :
303=75... reluare ob inv , la val achizitie
tva- ramine dedus
6582=303 sponsorizare, la val de achizitie
----------
asupra lui 75... se va calcula 16% impozit
in timp ce 6582 se va scade limitat, cf cod fiscal....sa presupunem ca nu intruneste limita de deductibiliate

si iata cum , dintr-o sponsorizare se va ajunge la a plati 16% asupra unui venit , cind in mod normal ar trebui sa avem doar o cheltuiala

Ce imi scapa ?
Mai vin cu un argument :
Daca acel calculator ar fi fost mijloc fix intregral amortizat aflat in folosinta, el se afla in cont 212... si am fi inregistrat sponsorizarea :
6582= 212... si atit , fara a avea acel cont de venit

Dupa cum se observa, nu e un tratament unitar si ma intreb unde e eroarea, daca o fi , bineinteles ....

Pe alta parte, mai aduc in discutie si problema valorii calculatorului, acum , in momentul sponsorizarii : el a fost cumparat in 2007; s-a uzat de atunci ; as putea sa-l dau acum , la o alta valoare ? Pentru ca , evident, nu mai e nou -nout

Va astept cu mare interes sa discutam un pic ...
Mersi :)

Ceea ce ati scris este adevarat.
Pare a fi un caz atipic.
De aceea eu m-am gandit ca ar fi bine sa nu eludez impozitul (recunoscand valoarea obiectului de inventar) .Am apreciat aceea valoare ca fiind aceea de achizitie , luand in considerare doi parametri :
1. valoarea de piata a unui calculator ar fi mai mare azi ( soc. sponsorizata are nevoie de o valoare);
2. obiectul este uzat ( daca nu fizic , cel putin moral ), ramanand la 0.00...1 ron

Atunci am considerat de cuvinta ca val de piata ar fi val. de achizitie din 2007 , calculata printr-un compromis, care nu eludeaza legea .

Multumesc , astept opinii
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
ContSters109653, utilizator
....eu n-am comentat ca solutia gasita n-ar fi buna : doar am sesizat ca nu e tratament egal intre situatia in care sponsorizarea s-ar face cu un obiect de inventar sau cu un mijloc fix ; si mai e aspectul impozitului aplicat asupra contului de venit, care iar ne duce intr-o situatie bizara : adica, facem o fapta buna sponsorizind , dar pe alta parte , trebuie sa platim 16% - aici cred ca ceva nu e in regula , dar nu reusesc sa aflu ce anume ...
:)
Asa simt si eu ...........mai ales daca ar fi vorba de sume f mari ( ducand situatia la absurd ).................parca nu as mai sponsoriza.............
Asa este
De aceea am spus : astept opinii

REVIN azi 13.12.09
Eu cred ca a da un obiect uzat 100% altcuiva , nu se cheama sponsorizare.
Ce spuneti ?
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
ContSters109653, utilizator
@corina : m-am gindit si eu la varianta aceasta: ceva similar unei donatii ; dar un contract tot trebuie facut, cel putin pentru ca beneficiarul sa aiba un document pentru inregistrarea acelui bun in evidentele sale ; si tot in baza acelui contract , se va scade din evidente calculatorul respectiv

Alte discuții în legătură

Obiect de inventar katica katica SC a achizitionat diverse obiecte de inventar pe parcursul anilor 2007,2008 pt care nu s-a facut inregistrarea 603=303. Este gresit daca aceasta descarcare se ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea obiectelor de inventar Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, La momentul achizitionarii ob. inventar fac c nota contabila: 303=401 cu tva aferent, si 603 = 303 in acelasi timp. evidenta ob o am facuta pe ... (vezi toată discuția)
Inregistrare pe cheltuieli ContSters138151 ContSters138151 cum se inregistreaza pe cheltuieli la un magazin care efectueaza comert de produse nealimentare cu amanuntul, achizitia unor scaune? (vezi toată discuția)