m-am tot gindit la speta aceasta ; o sa reiau inreg , ca sa arat un aspect cu care nu sint impacata :
- cumparare ob inventar- calculator
%=401
303
4426
603=303
8...= cont de ordine si evidenta extrabilantier
---------
@corina propune :
303=75... reluare ob inv , la val achizitie
tva- ramine dedus
6582=303 sponsorizare, la val de achizitie
----------
asupra lui 75... se va calcula 16% impozit
in timp ce 6582 se va scade limitat, cf cod fiscal....sa presupunem ca nu intruneste limita de deductibiliate
si iata cum , dintr-o sponsorizare se va ajunge la a plati 16% asupra unui venit , cind in mod normal ar trebui sa avem doar o cheltuiala
Ce imi scapa ?
Mai vin cu un argument :
Daca acel calculator ar fi fost mijloc fix intregral amortizat aflat in folosinta, el se afla in cont 212... si am fi inregistrat sponsorizarea :
6582= 212... si atit , fara a avea acel cont de venit
Dupa cum se observa, nu e un tratament unitar si ma intreb unde e eroarea, daca o fi , bineinteles ....
Pe alta parte, mai aduc in discutie si problema valorii calculatorului, acum , in momentul sponsorizarii : el a fost cumparat in 2007; s-a uzat de atunci ; as putea sa-l dau acum , la o alta valoare ? Pentru ca , evident, nu mai e nou -nout
Va astept cu mare interes sa discutam un pic ...
Mersi :)
Ceea ce ati scris este adevarat.
Pare a fi un caz atipic.
De aceea eu m-am gandit ca ar fi bine sa nu eludez impozitul (recunoscand valoarea obiectului de inventar) .Am apreciat aceea valoare ca fiind aceea de achizitie , luand in considerare doi parametri :
1. valoarea de piata a unui calculator ar fi mai mare azi ( soc. sponsorizata are nevoie de o valoare);
2. obiectul este uzat ( daca nu fizic , cel putin moral ), ramanand la 0.00...1 ron
Atunci am considerat de cuvinta ca val de piata ar fi val. de achizitie din 2007 , calculata printr-un compromis, care nu eludeaza legea .
Multumesc , astept opinii
....eu n-am comentat ca solutia gasita n-ar fi buna : doar am sesizat ca nu e tratament egal intre situatia in care sponsorizarea s-ar face cu un obiect de inventar sau cu un mijloc fix ; si mai e aspectul impozitului aplicat asupra contului de venit, care iar ne duce intr-o situatie bizara : adica, facem o fapta buna sponsorizind , dar pe alta parte , trebuie sa platim 16% - aici cred ca ceva nu e in regula , dar nu reusesc sa aflu ce anume ...
:)
Asa simt si eu ...........mai ales daca ar fi vorba de sume f mari ( ducand situatia la absurd ).................parca nu as mai sponsoriza.............
Asa este
De aceea am spus : astept opinii
REVIN azi 13.12.09
Eu cred ca a da un obiect uzat 100% altcuiva , nu se cheama sponsorizare.
Ce spuneti ?
@corina : m-am gindit si eu la varianta aceasta: ceva similar unei donatii ; dar un contract tot trebuie facut, cel putin pentru ca beneficiarul sa aiba un document pentru inregistrarea acelui bun in evidentele sale ; si tot in baza acelui contract , se va scade din evidente calculatorul respectiv