avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea zilelor libere pentru supravegherea copiilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea zilelor libere pentru supravegherea copiilor

Buna ziua!

Este posibil ca parintele care este angajat sa faca cerere pentru acerste zile in conditiile in care celalalt parinte nu este angajat, presupunandu-se ca poate sta cu copilul acasa, din moemnt ce nu este angajat?
Cu alte cuvinte, daca doar un parinte este angajat, celalalt fiind acasa sau in alta parte, salariatul care este angajat (care lucreaza) poate sa solicite acest libere pentru supravegherea copilului?
Ma scuzati pentru repetitie, insa doresc sa fiu cat mai clar in ceea ce solicit.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2020
valentinmitrachee, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 19 Martie 2020
Poate sa solicite acele zile libere pentru supravegherea copilului, intrucat legea nu interzice o situatie descrisa de dvs.
Nu interzice, însă - în opinia mea - din text rezultă că se acordă doar atunci când ambii părinți sunt angajați:

Art. 2. -
(1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

Utilizatorul nu are cum să îndeplinească cerința subliniată, soția neavând angajator, iar în lipsa acelei declarații nu i se pot acorda zilele libere.
In opinia mea, sotia poate da o declaratie ca nu are loc de munca.
Sigur că poate, dar nu cred că tatălui i se va aproba în aceste condiții.
Dumnealui alege dacă încearcă sau nu.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
Emilika40, utilizator
Legea mentioneaza ca doar in anumite situatii este cu acordul angajatorului ...

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru parinti legea 19/2020 factor_x factor_x Buna ziua, Daca sotia este acasa in concediu crestere copil ( copilul are 11 luni) si celalat copil este la gradinita, se poate ca eu in calitate de sot sa ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2020: ce se întâmplă când mama e acasă pentru îngrijire copil, iar soțul intră, ulterior, în șomaj tehnic? Burtea mariana Burtea mariana Este legal ca intr.o familie mama sa ramana acasa pt supraveghere copil 75%pt inchiderea scolilor,ca mai apoi sotului sa i se închida fabrica si sa fie dat in ... (vezi toată discuția)
Hotărârea nr. 217/2020 FlorinKM FlorinKM Bună ziua. Soția mea de afla acasă conform Hotărârii nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere ... (vezi toată discuția)